Ne sjećate se kad ste kupili jaja? Za čas otkrijte jesu li pokvarena

Ako se pravilno čuvaju u frižideru, jaja mogu ostati svježa četiri do pet sedmica

5078 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nijeste sigurni koliko dugo jaja stoje u frižideru i smijete li ih koristiti? Kako znati da li su jaja bezbijedna za upotrebu ili su se pokvarila? Uz pomoć jednostavnog trika možete otkloniti sve nedoumice.

Jedan od najjednostavnijih načina da provjerite jesu li jaja još uvijek dobra je test - plovka za jaja.

Napunite providnu posudu ravnog dna vodom. Voda bi trebala u potpunosti da pokrije jaja. Ubacite sumnjivo jaje u vodu. Ako jaje potone na dno, to znači da je još uvijek dobro za jelo. Ako jaje ispliva na vrh, to znači da se pokvarilo i treba ga odmah baciti. Ako jaje potone na dno, ali stoji u nagnutom ili uspravnom položaju, to znači da ga treba potrošiti što prije.

Kako radi test plutanja jaja?

Postoji naučni razlog zašto test plovka na jajima funkcioniše kao način da se utvrdi jesu li jaja još uvijek dobra. Ljuske jaja su porozne i propuštaju po malo vazduha. Svježa jaja imaju manje vazduha u sebi, tako da tonu na dno.

Kako jaja stare, više vazduha prodire kroz ljusku. Ovo stvara mjehurić vazduha koji se sve više širi kako dani odmiču. Kada staro jaje ispustite u vodu, taj se vazdušni balon uzdiže na vrh, čineći vjerovatnijim plutanje starijih jaja.

Koliko jaja obično ostaju svježa?

Ako se pravilno čuvaju u frižideru, jaja mogu ostati svježa četiri do pet sedmica. Ako ostane na sobnoj temperaturi, jaje će se pokvarit nakon otprilike dva sata.

Dakle, kad se vratite kući iz kupovine namirnica, ne zaboravite da jaja odmah stavite u frižider.

Bonus video: