I za najjednostavnije postoje pravila: Kako savršeno skuvati jaje?

I mala nepažnja za rezultat može imati nedovoljno kuvana, prekuvana ili raspukla jaja

10568 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Žumance koje se mrvi? Bjelance kao od gume? To su samo neki od problema koji mogu nastati kad radite najjednostavniju stvar u kuhinji - kuvanje jaja. Stvar je toke kako pogoditi pravo vrijeme kada treba izvaditi jaje iz vrele vode i dobiti baš kakvo vam je po ukusu.

Osnovno pravilo je da pazite na pukotine u ljusci. I najmanja pukotina prouzrokovaće izlivanje bjelanceta. Ne kuvajte jaja direktno iz frižidera. Najbolje je izvaditi jaja iz frižidera barem desetak minuta prije kuvanja kako bi se ugrijala na sobnoj temperaturi. To će pomoći da se izbjegne pucanje ljuske.

Započnite kuvanje u hladnoj vodi. Iako mnogi jaja stavljaju u vodu tek kad ona provri, zapravo ih treba položiti u posudu hladne vode. Ako stavite jaje direktno u vrelu vodu bjelance će ispasti gumasto, a od naglog zagrijavanja može i da pukne ljuska.

Izbjegnite prekuvavanje. Ponekad tvrdo kuvana jaja mogu da dobiju zelenu boju oko žumanceta. To se događa zbog reakcije sumpora iz bjelanceta i gvožđa iz žumanceta do koje dolazi kada se jaja kuvaju predugo ili na previsokoj temperaturi. Kako biste to izbjegli, jaja kuvajte na slabijoj vatri, ne duže od 12 minuta.

jaja
foto: Instagram

Bonus video: