Ključ za piletinu - marinada

Ako ste dobar organizator, piletinu marinirajte noć prije roštiljanja. Ako ste lijeni, kao većina nas, odvojite makar 20 minuta prije roštilja da bi se ukusi pomiješali

12940 pregleda 1 komentar(a)
Piletina na roštilju, Foto: Shutterstock
Piletina na roštilju, Foto: Shutterstock

Pileća prsa su najbolja sa roštilja. Visoka temperatura ih čuva od isušivanja. Šta piletinu s roštilja čini još boljom? Dobra marinada. Mogućnosti marinade su beskrajne s piletinom, a ima toliko verzija da ih cijelo ljeto možete isprobavati.

1. Odaberite marinadu

Ako ste dobar organizator, piletinu marinirajte noć prije roštiljanja. Ako ste lijeni, kao većina nas, odvojite makar 20 minuta prije roštilja da bi se ukusi pomiješali. Dobra marinada ima četiri komponente: kiselinu (poput limunovog soka ili balzamila octa), jedan ključni začin (dijon, svježe ili suvo bilje), masnoću (maslinovo, susamovo ili biljno ulje), slatkoću (med) i zadnje, ali sigurno ne manje važno - so. Ne štedite ili ćete zažaliti.

2. Raspalite roštilj dobro

Sve sa roštilja je dobro ako se peče na visokim temperaturama, ne plašite se da ćete pregrijati, nego ga kao i tiganj, zagrijte prije stavljanja hrane.

3. Pustite da dobije sobnu temperaturu

Hladna piletina će zagorjeti i stvrdnuti kada dospije na vrući roštilj, a ekstremna temperaturna razlika uzrokuje da postane žilava. Izvadite piletinu iz frižidera dok se roštilj zagrijava.

4. Ne dirajte previše

Izvadite piletinu iz marinade i stavite je na roštilj. Pecite 10 minuta, zatim okrenite i pecite još 10 minuta. Samo okrenite i to jednom - nemojte previše da “petljate” oko mesa. Biće ispečeno ravnomjernije i biće sočnije ako komade ostavite na miru.

Pikantni pileći bataci

Potrebno je:

750 g bataka i zabataka; Marinada: 2 dl soka od narandže 1 dl limunovog soka, malo naribane limunove kore, 1/2 kašičice bibera, 1/2 kašičice senfa, 2 kašike maslinovog ulja.

Priprema:

Narandžin i limunov sok pomiješajte sa senfom, začinima, uljem i limunovom koricom. Papirnatim ubrusom osušite oprano meso i stavite u marinadu. Posudu prekrijte folijom i ostavite u frižideru barem dva sata. Meso zatim lagano pecite na roštilju povremeno ga premazujući ružmarinovom grančicom umočenom u maslinovo ulje.

Bataci s roštilja

Potrebno je:

Soja sos, pola šoljice balsamika, 3 kašike meda, 2 čena bijelog luka, 2 mlada luka, 1,5 pilećih bataka, ulje. 2 kašike susama

Priprema:

U veliku zdjelu umutite zajedno soja sos, balsamico, med, bijeli luk i mladi luk. Odvojite 1/2 šolje marinade. Stavite piletinu u veliku plastičnu kesu i prelijte preostalom marinadom. Neka mstoji u frižideru najmanje 2 sata. Pecite 10 do 12 minuta po strani.

Ukrasite susamom prije posluživanja.

Balsamico piletina sa tikvicama

Potrebno je:

1/2 šolje meda, 1/2 šolje balsamika, kašika korice narandže, origano, 2 srednje žute tikvice, 2 srednje zelene tikvice, so, 1,5 kg pilećih prsa, ekstra djevičansko maslinovo ulje, biber, so

Priprema:

U malu posudu stavite med i balsamico. Kuvajte dok se ne zgusne, oko 10 minuta. Isključite ringlu, dodati koricu narandže i origano. Odvojite malo za posluženje.

U međuvremenu, odrežite oba kraja svake tikvice. Koristeći napravu za guljenje, napravite duge ravne rezance, po dužini tikvice. Posolite i stavite na stranu. Zagrijte roštilj. Pileće grudi začinite uljem i solju i biberom. Stavite na roštilj i pecite po 4 minuta sa svake strane. Premažite s malo glazure meso i pecite još 3 minuta.

U šerpu sipajte vodu, pustite da provri, i posolite. Kuvajte tikvice do al dente, 2 do 3 minuta, i ocijedite. Piletinu narežite i poslužite preko rezanaca od tikvica s kišicom balzamičko-medene glazure i posipajte morskom soli. Poslužite odmah.

Krilca na žaru

Sastojci:

Na količinu od 1kg pilećih krilaca potrebno je: 0,5 dl ulja, limunov sok, 3 kašike senfa, 3 češnja bijelog luka, 1 kašika ljute crvene paprike, so, biber, isjeckani listići bosiljka.

Priprema:

Najprije napravite marinadu. Pomiješajte ulje, limunov sok, senf, ljutu papriku, sa izgnječenim bijelim lukom, zatim dodajte so, biber i isjeckane listiće bosiljka. Prelijte pileća krilca marinadom i ostavite da odstoji u frižideru najmanje 2 sata. Promešajte nekoliko puta za to vrijeme.

Rešetku roštilja premažite uljem. Poslužite se malim trikom kako biste znali kada je temperatura roštilja prava: Stavite dlan na udaljenost od oko 12cm iznad roštilja. Sklonite ruku kada osjetite jaku temperaturu. Ukoliko je vrijeme posle koga ste morali da pomjerite dlan između 5 i 7 sekundi to znači da je temperatura roštilja između 175 i 230 stepeni i ona je optimalna za pečenje.

Prije pečenja piletinu izvadite iz marinade, malo je ocijedite da marinada ne bi kapala po žaru, a ostatak marinade kratko prokuvajte. Ocijeđenu piletinu stavite na zagrijan roštilj, pecite je uz prevrtanje i premazivanje marinadom.

Bonus video: