Marmelada od crvenog grejpa

Ne zaboravite da dobro operete tegle i poklopce

4116 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Potrebno je:

  • 4 velika crvena grejpfruta
  • 1 kg šećera
  • sok od 1 limuna

Priprema:

Isjecite oprane i obrisane grejpfrute na četvrtine i dobro iz njih iscijedite sok u veliku šerpu. Nožem sastružite sa kore membranu, koštice i ostatke pulpe. Sve to sakupite na komad gaze i uvežite u paketić, pa ubacite u šerpu sa sokom. Dodajte limunov sok i 2 l vode. Koru isjecite na tanke trake, pa i to dodajte u šerpu.

Šerpu zagrijte na jačoj vatri do ključanja. Kad proključa, smanjite temperature i lagano krčkajte oko 2h, tj. dok kora ne postane meka. Izvadite paketić. Dodajte šećer i kuvajte na umjerenom dok se ne rastvori. Iscedite svu tečnost koju možete iz paketića u šerpu. Kad se šećer rastvori, pojačajte vatru i kuvajte još 15-30 min. Nakon 15 min stavite malo marmelade na ohlađen tanjirić i proverite gustinu. Ako ste zadovoljni, marmelada je gotova.

Dobro operite tegle i poklopce, pa ih stavite na pleh i zagrejte u rerni na 100°C. Ako su poklopci plastični, prelijte ih same vrelom vodom i ostavite u vodi do upotrebe.

Gotovu marmeladu sklonite sa šporeta i ostavite 10-15 min da stoji (tako će se kora grejpa ravnomernije rasporediti). Pažljivo sipajte marmeladu u zagrijane tegle, pa zatvorite. Na dno dublje šerpe stavite deblju krpu. Preko poređajte tegle i ušuškajte krpom. Sipajte vodu do 1cm ispod poklopca i stavite na šporet da provri. Kad provri, krčkajte 10 min. Sklonite sa vatre i ostavite tegle u vodi dok se skroz ne ohlade.

Bonus video: