Sabljica ili svekrvin jezik: Zašto ovu biljku obavezno treba imati?

Odličan je izbor i za one kojima ne ide od ruke čuvanje biljaka

27836 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: rainbowgardens.biz
Ilustracija, Foto: rainbowgardens.biz

Iako ih gotovo svi vole i jedan su od najljepših ukrasa u domovima, biljke, odnosno briga za njih nije uvijek lagan zadatak. Među biljkama koje ne zahtijevaju puno brige je sansevieria trifasciata odnosno svekrvin jezik ili sabljica. Izgleda lijepo jer na debelim uspravnim listovima, koji mogu da porastu i do 90 cm, pronalazimo sve nijanse zelene, od najsvjetlije, gotovo žute, do duboke, tamne zelene boje. Idealna je za početnike u gajenju sobnih biljaka. Dugovječna je, izdržljiva i dobro podnosi i loše uslove.

Prečišćava vazduh i noću

Sansevieria je idealna biljka za zatvorene prostore jer je odličan prečišćivač vazduha. Može da apsorbuje više od sto vrsta zagađujućih čestica i najmanje četiri značajna toksina, što je čini jednom od najefektivnijih biljaka za prečišćavanje vazduha koju možete nabaviti, piše rainbowgardens.biz.

Veoma konzistentno proizvode kiseonik, naročito noću kada ostale biljke ispuštaju ugljendioksid.

"Većina kućnih biljaka dobra je za okolinu i kvalitet vazduha, ali svekrvin jezik posebno je dobar za postavljanje u spavaću sobu kako biste lakše zaspali', objašnjava Steve Payne, stručnjak za spavanje iz Sleep and Snoozea.

Ova kućna biljka je vrlo djelotvorna kada je riječ o uklanjanju štetnih hemikalija iz vazduha kao što su ksilen, trikloretilen, toluen, benzen i formaldehid. To su hemikalije koje se često nalaze u svakodnevnim aerosolima (kao što je lak za kosu) i koje se lako mogu zadržati u prostorijama u vašoj kući.

Prema nekim tvrdnjama, svekrvin jezik takođe pomaže u borbi protiv alergena. U vazduh izbacuje vlagu što može da smanji širenje alergena.

Lako se održava

Ovoj biljci nije neophodno mnogo svjetla tako da dobro uspijeva i na sjenovitim mjestima, ali najbolja lokacija za nju je svijetli prostor na kojem neće biti izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Optimalna temperatura za svekrvin jezik je između 15 i 22 stepeni.

Bonus video: