Punjene lignje iz rerne: Uz savjet kako da budu savršeno mekane

Desilo vam se da lignje koje ste pripremili budu žilave? Na internetu se može naći preporuka šta treba uraditi kako bi to izbjegli

18788 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Lignje odmrznite u originalnom vakum-pakovanju (idealno u frižideru), a zatim ih isperite. Napunite činiju vodom i stavite u nju kašičicu sode bikarbone. Potopite lignje i ostavite ih u rastvoru 45-60 minuta, u zavisnosti od debljine. Isperite tekućom vodom. U istu posudu ponovo sipajte vodu i dodajte jabukovo sirće. Ostavite lignje u ovom rastvoru oko 15 minuta. Ponovo isperite tekućom vodom. Dobro ih osušite ubrusom. Onda slijedi priprema jela, a danas vam preporučujemo da napravite lignje punjene pirinčem.

Sastojci:

  • 400 g lignji
  • 50 g pirinča
  • 1 kašičica suvog začina od povrća
  • pola kašičice bijelog luka u prahu
  • 2 kašičice sitno isjeckanog peršunovog lista
  • maslinovo ulje

Priprema:

Pirinač operite i prokuvajte u dva puta većoj količini vode. Zatim je ocijedite od suvišne vode, dodajte začine i dobro promiješajte. Lignje napunite pripremljenim pirinče. Nemojte ih puniti do vrha jer će pirinač dodatno nabubriti tokom pripreme.

Vatrostalnu posudu poprskajte maslinovim uljem i poslažite lignje. Krakove lignji stavite u sredinu (druga varijanta je da ih sitno isjeckate i dodate u nadjev od riže).

Lignje pecite u rerni na 180 stepeni oko pola sata, dok jelo ne dobije rumenu boju. Tokom pečenja, lignje će otpustiti još vode, tako da je nema potrebe dodavati prije pečenja.

Bonus video: