Sjećate li se? 'Sirotinjska jela' koja su se jela u Jugoslaviji

Neka od jela koja su se nekada jela za nove generacije su nezamisliva dok će stariji reći kako je tada sve bilo ukusnije

23517 pregleda 30 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Malo stariji čitaoci sjećaju su starinskih jela koja su se spremala u Jugoslaviji. Epitet 'sirotinjski' dobila su jer za pripremu nije potrebno puno namirnica, što je odgovaralo u slučaju udaljenosti do najbliže prodavnice ili skromnog budžeta.

Međutim, to što su jeftina, ne znači i da su neukusna. Naprotiv, jela kojih se rado sjećamo iz vremena stare Jugoslavije bogatog su ukusa, piše net.hr.

Slatki kupus bez mesa

Ovaj zdrav ručak je lagan i pristupačan, a uz to i jednostavan za pripremu. Za bogatiji ukus dodajte kupusu i drugo povrće, proprženi crveni luk, papriku, bijeli luk, paradajz i peršun.

Restovan krompir

Proprženom luku doda se skuvani krompir, koji se potom izgnječi. Zatim se jelo začini mljevenom paprikom, solju i biberom, po ukusu.

Hleb premazan mašću i mljevenom paprikom

Starije generacije se sjećaju ove užine sa radošću, dok je za djecu danas ona nezamisliva.

Krompir u ljusci

Ništa jednstavnije do krompira kuvanog u ljusci, koji se služio uz sir i paradajz salatu. Ovo jelo je idealno za ljetnje dane.

Hljeb udrobljen u kisjelo mlijeko

Kada ne znate šta da pojedete za doručak ili večeru, ovo može biti jedan od predloga.

Pasulj

Ova namirnica bogata je bjelančevinama, i kalorijski jaka. Sve što vam je još potrebno jesu paprika i luk.

Čorbast krompir

U propržen luk doda se krompir isječen na kockice, pa se šerpa nalije vodom. Nakon što se prokrčka, doda se paradajz ili paprika u vidu zaprške, i jelo je spremno za služenje.

Stari hljeb sa šećerom i mlijekom

Hljeb isjeckan na komadiće pospe se šećerom i prelije vrelim mlijekom. Nažalost, danas je kupovni hleb prepun aditiva a šećer se nalazi svuda i koristi u ogromnim količinama.

Prepečen hljeb

Ako želite da izbjegnete suhomesnate proizvode pune aditiva, za doručak ili večeru pojedite parče prepečenog hljeba uz čašu jogurta.

Bonus video: