Bijela sluz u žumancetu: Šta je i da li je takvo jaje bezbjedno za jelo?

Jaja pripremamo na razne načine – kajgana, sirova, tvrdo kuvana, poširana. Ukoliko ste tokom pripreme primijetili bijelu sluz u jajetu, niste jedini. Međutim, ova bijela nit ima važnu ulogu u razvoju jajašca

13096 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zaista izgleda čudno, čak pomalo i odbojno, kada se pogleda u posudu, a u bjelancu pluta bijela sluz koja je pričvršćena za žumance. Da li je takvo jaje bezbjedno za upotrebu? Odgovor će vas iznenaditi.

Jaja pripremamo na razne načine – kajgana, sirova, tvrdo kuvana, poširana. Ukoliko ste tokom pripreme primijetili bijelu sluz u jajetu, niste jedini. Međutim, ova bijela nit ima važnu ulogu u razvoju jajašca.

Naravno, nije ono što ste prvo pomislili…

Nije pupčana vrpca. Takođe, nije pileći embrion. Kad biste jaje gledali kroz ljusku, vidjeli biste jednu bijelu nit na vrhu, a drugu na dnu žumanca. Ove končaste strukture napravljene su od proteina i podupiru žumance – držeći žumanac u sredini i štiteći ga od udaranja u ljusku, prenosi N1.

Da je li takvo jaje bezbjedno za jelo?

Apsolutno. Prije pripreme jela zaista nije potrebno uklanjati ovaj dio žumanca. Jestiv je i kuvanjem ili pečenjem svakako iščezava. Takođe, ne utiče na samu pripremu jaja, osim ako ne pravite krem od jaja ili puding gdje vam je potrebna glatka tekstura. U tom slučaju potrebno je da procijedite jaja.

Zapravo, trebalo bi da cijenimo ovu bijelu tvorevinu – to je znak da je jaje svježe. Ako se bijele niti ne vide, jaje je možda predugo stajalo u frižideru, prenosi aktivni.si.

Bonus video: