Libanska salata od peršuna i pšenice

Za bezglutensku verziju, umjesto bulgura možete koristiti kinou (quinoa), heljdu ili možda narendani karfiol tek na kratko blanširan u tiganju

4780 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstok
Foto: Shutterstok

Potrebno je:

  • 2 veće veze peršuna (oko 450g, 200-230g očišćenog),
  • 130g bulgura (očišćene pšenice),
  • 100ml ključale vode,
  • 6 tanjih komada zelenog, mladog luka (120-140g),
  • 3 veća paradajza (oko 550-600g),
  • 2 kašičice suve mente (ili je zamijenite svježom),
  • kašičica soli, biber po ukusu,
  • oko 80 ml maslinovog ulja (oko 65-70g),
  • iscijeđen sok jednog limuna,
  • 1/3 kašičice pimenta (allspice) ili po veći prstohvat cimeta, muskatnog orašćica i karanfilića.

Priprema:

Priprema peršuna: Koristićemo listove i tanji dio peteljki peršuna, dok čvrsti dio bacamo. Možete to odmah odvojiti, ali sve ide brže ako zadržite peteljke i koristite ih kao držač za pranje i pomoć pri sjeckanju listova. Odvajajte manje grupice biljke i držeći za peteljke pažljivo operite i bacite sve listove koji su žuti i počeli da se suše. Tako oprane, stavite ih u sušilicu za salatu ako je imate, savijajući peteljke ili sve samo dobro osušite čistom kuhinjskom krpom. Nastavite dok sve ne bude oprano i osušeno.

Peršun je potrebno sitno nasjeckati i to tako što jednom rukom čvrsto obuhvatimo dio sa listovima, a drugom sjeckamo na što sitnije trakice. U ovom slučaju, nikako ne treba prelaziti nožem unakrsno radi dodatnog usitnjavanja, jer ćemo tako dobiti tamne fleke po ivicama i izgledaće kao da je salata već dugo stajala. To se radi tako što se odvoji po više komada, slaže jedan na drugi tako da se poklapaju tamo gdje počinju listovi i držeći za peteljke, umotava se taj gornji dio nekoliko puta, kako bi izbjegli da listovi idu svaki na svoju stranu. Koristeći oštar nož, sjeckamo na trakice dok ne dođemo do dijela gdje su uglavnom peteljke.

Priprema salate: Bulgur stavite u činiju i prelijte ključalom ili vrućom vodom. Ostavite da upije tečnost dok ne pripremite ostale sastojke. Vidjećete da će veoma brzo upiti, ali nemojte dodavati više iako ćete primijetiti da je veoma suv. Prije dodavanja salati, viljuškom izlomite i dobro rastresite bulgur.

Paradajz operite, sklonite sjemenke i vodu iznutra. Nasjeckajte na sitnije kocke i ubacite u cjediljku da se dodatno ocijedi prije spajanja sa ostalim sastojcima. Mladi luk operite i nasjeckajte i zeleni i bijeli dio na kolutiće. Ocijedite jedan limun, a zatim procijete pulpu.

Sve sastojke ubacite u veliku činiju, dodajte sušenu mentu (ukoliko koristite svježu, narežite samo listove na tanke trakice), so, biber i piment (ili kombinaciju drugih začina). Na kraju dodajte ulje i polovinu količine limuna, izmiješajte dobro, probajte i dotjerajte ukus - dodajte još soli, limunovog soka ili druge začine. Ovu salatu je najbolje služiti istog dana, ali ako morate unaprijed sve isjeckati, onda samo tako pripremljeno stavite sve u frižider i začinite tek prije služenja. Ako preostane za naredni dan, primijetićete da je peršun malo izgubio svoju jačinu i obično je potrebno dodatno začiniti.

Napomena: Za bezglutensku verziju, umjesto bulgura možete koristiti kinou (quinoa), heljdu ili možda narendani karfiol tek na kratko blanširan u tiganju.

Bonus video: