Jaja su osjetljiva: Koliko mogu da se čuvaju u frižideru?

Često se dešava da zaboravimo kada smo kupili jaja ili ne možemo da pronađemo rok trajanja na kutiji. Rok trajanja jaja uglavnom je nepoznat kada je riječ o domaćim jajima

10533 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jaja su jedna od namirnica kod kojih je izuzetno važno obratiti pažnju na svježinu. Ukoliko pojedete pokvareno jaje možete imati neprijatne posljedice, poput mučnine, povraćanja, dijareje i jakog bola u stomaku. Upravo zato mnogi ljudi često bacaju jaje kojem još nije istekao rok trajanja jer nisu sigurni da li je pokvareno.

Ako na pakovanju nema roka trajanja, potrudite se da iskoristite jaja u roku od nekoliko nedelja od kupovine. U roku od tri nedelje od pakovanja, jaja će biti kvalitetna za konzumiranje.

Pripazite i kad kupujete jaja. Na ambalaži kupljenih jaja ne smije biti naznačen rok trajanja duži od 30 dana, jer to ne garantuje njihovu svježinu, budući da u većini slučajeva nije napisan datum samog pakovanja.

Preporučuje se da jaja čuvate u originalnoj ambalaži, u hladnijem dijelu frižidera, nikako u vratima. Zamrzavanje jaja u ljusci nije dobro, ali umućena jaja možete da zamrznete.

Ako niste sigurni da li su jaja još uvijek svježa, pa samim tim i bezbjedna za jelo, isprobajte trik sa vodom. Potopite jaja u vodu, i, ukoliko potone, jaje je sveže, ukoliko ispliva nije.

Starija jaja iskoristite za kajganu i slična jela, a svježa jaja upotrijebite za pohovanje i recepte gdje je važan izgled jela, piše centarzdravlja.hr.

Bonus video: