Zbog održavanja odjeće i zdravlja: Ne pravite 7 grešaka kod pranja

Možda mislite da više praška znači čist veš ali čini se da ga svi koristimo previše

17849 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Niko ne voli da se bavi prljavim vešom, a često mislimo da će prašak i topla voda riješiti sve probleme.

Ali, prema riječima stručnjakinja, Kate Hanks i Jenne Arkin, to je daleko od istine, a vjerovatno je više stvari koje radimo pogrešno, piše Večernji list.

1. Previše stvari u mašini

Što manje, to bolje važi i za pranje veša, a ako je mašina natrpana prašak će puno teže doći do svake mrlje. Isto tako navode da je odjeći potreban prostor kako bi potpuno upilo tečnost i riješilo se svih fleka. Tako oprana odjeća će se i lakše osušiti.

2. Previše praška za veš

Možda mislite da više praška znači čist veš ali čini se da ga svi koristimo previše. Potrebne su samo dvije kašike tečnog deterdženta za jedno pranje. Ako ne poslušate ovaj savjet, višak deterdženta će ostati na odjeći i moguće je da se neće dobro isprati.

3. Uvijek koristite vruću vodu

Ne samo da će se povećati količina potrošnje energije, već vruća voda i ne odgovara većini materijala. Kombinacija praška i tople vode može jako dobro da opere svu prljavštinu s osjetljivih materijala. Isto tako će topla voda biti bolji izbor ako želite da odjeća zadrži boju, ali i da ostane iste veličine. Vruća voda je dobar izbor kada perete peškire ili bijelu posteljinu.

4. Ne pripremate odjeću prije pranja

Ovo je manje poznata greška, ali je važan korak. Potrebno je zatvoriti patentne zatvarače, dugmad i sve što može da ošteti ostatak odjeće tokom pranja.

5. Svu odjeću perete zajedno

Znamo kako treba paziti na boje odjeće, ali jeste li znali da se veš razvrstava i prema težini? Teški predmeti poput teksasa tokom pranja mogu da unište nježnije materijale pa bi taj korak trebalo izbjegavati.

6. Ostavljate mokrar veš i mašini

Dogodi se često da zaboravimo da se veš oprao, a tako omogućavamo bakterijama da se množe jer im odgovara vlažno područje. Čim je odjeća oprana stavite je na sušenje da ne biste osjetili onaj neprijatni miris buđi na vešu.

7. Uvijek perete na istom programu

Možda je vrijeme da naučite i šta znače drugi programi na mašini za pranje veša. Brzo pranje je odlično za malo odjeće koja nije prljava, programi koji peru duže su namijenjeni donjem vešu, peškirima, kuhinjskim krpama…

Bonus video: