Omekšivač za veš: Da li više šteti ili koristi našoj odjeći?

Koliko često, prema preporuci stručnjaka, treba koristiti omekšivač, postoji li zamjena od sastojaka iz domaćinstva…

18907 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bogata je ponuda mirisnih omekšivača za odjeću koji joj daju mekoću i prijatan miris, ali koliko je ova tečnost zaista dobra za odjeću i kakvi su joj efekti na kožu.

"Omekšivač je regenerator za odjeću koji oblaže tkanine i smekšava ih“, kazao je Džejms Koplend, direktor kompanije "Prism Specialties".

Formule omekšivača sadrže masne kisjeline koje su pozitivno naelektrisane i prirodno privlače negativno naelektrisanu odjeću koja se pere u mašini za pranje veša.

Da li je omekšivač loš za odjeću?

Sam omekšivač nije loš, ali svakako postoje neke stvari koje treba znati prije upotrebe ovog aditiva za veš. Omekšivač ne treba koristiti za peškire i sportsku odjeću, jer on može da ih ošteti.

Kelsi Zapata, žena koja radi u jednom od lanaca servisa za pranje veša u SAD, istakla je da ljudi vole da koriste omekšivače jer im odjeća prijatno miriše i mekana je.

Našu odjeću omekšivač oblaže supstancom koja podsjeća na vosak, a kada se odjeća zasiti omekšivačem, često se može pojaviti i malo drugačiji miiris, koji i ne mora da bude prijatan, prenosi RTS.

Omekšivač vremenom može loše da utiče na mašinu za pranje veša

"Pretjerana upotreba omekšivača tokom vremena počinje da stvara film i naslage koje počinju da usporavaju vrijeme izbacivanja vode iz mašine prilikom pranja. Na taj način se skraćuje rok trajanja mašine“, rekao je Džejms Koplend.

Postoji i prirodna zamjena za omekšivač?

Stručnjaci ističu da mješavina sode bikarbone i sirćeta daje isti efekat vešu, kao i omekšivač.

Potrebno je dvije šolje tople vode, pola šolje sode bikarbone i pola šolje belog sirćeta. Za mirišljavi veš može da se doda nekoliko kapi eteričnog ulja.

Ovako napravljenu mješavinu treba sipati u pregradu za omekšivač.

Iritacija kože omekšivačem

Omekšivači su uglavnom jakog i intenzivnog mirisa, mada na tržištu, naročito za bebe, postoje i oni bez mirisa. Ipak, oni mogu da dovedu do iritacije kože.

Preporuka stručnjaka je da se omekšivač koristi kod svakog četvrtog pranja veša.

Bonus video: