Pripazite: Ovo su deset najprljavijih i najzagađenijih stvari u kući

Daljinski upravljači za televizor može sadržati do 20 puta više bakterija od WC šolje

8576 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Stručnjak za zdravlje crijeva upozorio je na svom TikTok kanalu da su čak i najčistiji domovi prekriveni bacilima, što bi moglo da dovede do trajnih zdravstvenih problema.

Doktor Jordan Haworth otkrio je 10 predmeta koje imamo u svojim domovima i koji imaju najviše bakterija.

Razboljeti se samo jednom dovoljno je da imate cjeloživotne zdravstvene probleme crijeva poput sindroma iritabilnog crijeva.

Vaš je dom zapravo ispunjen hiljadama klica, kao što su istraživači pokazali u studiji iz 2015. godine, identifikujući više od 9.000 različitih vrsta mikroba, bakterija i gljivica nakon ispitivanja više od 1.200 domaćinstava, piše Novi list.

Top 10 stvari koji pune naše domove klicama:

1. Cipele: prvi savjet je da uvijek skinete cipele prije ulaska u svoj dom, budući da je u 45 odsto testiranih cipela otkrivena bakterija Clostridioides, koja može izazvati gastrointestinalne simptome i prouzrokovati kolitis.

2. Mikrotalasna rerna: stručnjak je pozvao ljude da odmah očiste prosutu hranu ili rizikuju kontaminaciju druge hrane bakterijama kao što su E. coli ili salmonela, od kojih obje mogu razboljeti crijeva i potencijalno izazvati ozbiljne bolesti.

3. Kuhinjske krpe: Haworth je označio kuhinjske krpe kao “jednu od najzagađenijih stvari u vašem domu”, uglavnom zato što ljudi koriste istu krpu za više površina.

prljave krpe
foto: Shutterstock

4. Aparati za kafu: aparati za kafu mogu biti leglo bakterija i plijesni. Aparat treba isprati sirćetom i uvijek promijeniti vodu prije upotrebe.

5. Daska za rezanje: svaka kuća treba da ima najmanje dvije daske za rezanje, jednu za meso i jednu za sve ostalo, kako bi se izbjegla unakrsna kontaminacija.

6. Frižideri: uklonite led koji se stvara u njima i barem jednom mjesečno temeljno očistite frižider. Pravilno skladištenje hrane veoma je važno.

7. Peškiri: ne preporučuje se korištenje istog peškira za više kupanja; važno je imati odvojene peškire za tuširanje i ruke.

8. Prekidači i kvake: razmislite o pranju ruku sljedeći put kada pritisnete prekidač ili okrenete kvaku – oboje je prekriveno bakterijama. Prekidači su obično prilično vrući zahvaljujući električnoj struji koju aktiviraju i, kao takvi, savršeno tlo za razmnožavanje klica. Prema Lancaster General Healthu, može biti približno 89 bakterija po kvadratnom centimetru. Isto vai i za kvake na vratima, koje nisu dovoljno dezinfikovane uprkos tome tome što ih dodiruje toliko ruku.

9. Daljinski upravljači za TV: prema istraživanju, daljinski upravljač za televizor može sadržati do 20 puta više bakterija od WC šolje.

10. Kućni ljubimci: teško je odoljeti maženju s krznenim prijateljem, ali odmah nakon toga operite ruke jer su one rezervoar za klice.

Bonus video: