Dolazi vrijeme kolača: Dva recepta sa punjenim urmama

Dva recepta od kojih je jedan krajnje jednostavan, a ni drugi nije prekomplikovan

10581 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Urme važe za „hranu za preživljavanje“ budući da sadrže puno hranljivih materija koje podižu nivo energije. Ipak, njihov ukus i činjenica da su bogate prirodnim šečerom su ono što ih preporučuje kao namirnicu veoma zgodnu za pravljenje kolača.

Donosimo dva recepta od kojih je drugi krajnje jednostavan, a ni prvi ne zahtijeva preveliko kulinarsko umijeće. Sastojci se mogu prilagoditi, ukoliko vam treba posna varijanta.

Sastojci:

  • 250 g svježih urmi
  • 150 g šećera
  • 160 g mljevenih oraha
  • 60 g mljevenog keksa
  • 60 g maslaca
  • po potrebi orasi ili bademi (koliko komada urmi, toliko badema ili četvrtina oraha)

Glazura:

  • 160 g crne čokolade
  • 1 kašika maslaca
  • 2 kašike ulja
  • 4 kašike vode

Priprema:

U šerpu stavite šećer i osam kašika vode i uz miješanje pustite da provri na laganoj vatri. Neophodno je da se šećer potpuno rastopi.

Dodati maslac, orahe i keks i sve izmiješati. Ostavite smjesu da se ohladi, prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru.

Urmi izvaditi koštice, u svaku staviti po jedan badem ili 1/4 jezgra oraha, a zatim spojiti urme.

Ako vam se fil čini rijetkim, dodajte još malo mljevenog keksa ili oraha i dobro promiješajte. Uzmite malo ohlađenog fila na dlan, rastanjite i obložite urmu.

Ukoliko vam se fil lijepi za ruke, dlanove malo navlažite vodom, a zatim filom obložite urme. Ne treba vam mnogo punjenja, dovoljno da pokrijete cijelu urmu.

Zagrijte čokoladu, vodu, ulje i maslac na pari da se čokolada otopi.

Svaku urmu premazanu filom stavite na viljušku, prelijte glazurom, viljušku nekoliko puta dobro protresite nad glazurom, nožem uklonite svu čokoladu koja se nakupila ispod viljuške i tek onda pažljivo stavite urmu na tanjir.

Čim se glazura u šerpici stegne opet je otopite.

Ostavite urme da se malo ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih stavite u frižider da se glazura lijepo stegne. Ohlađene urme pažljivo odvojite nožem od dna posude u kojoj su se hladile i servirajte.

Jednostavnija verzija, bez dodavanja šećera

Sastojci:

oko 20 urmi

100 g čokolade

malo oraha

Priprema:

Za dvadesetak urmi dovoljno je 100 g čokolade. Ako ste kupili urme s košpicama, izvadite ih polako čačkalicom. Poželjno je da urmi skinete kožicu.

U šerpici izlomite čokoladu i stavite na vatru da se otopi.

Napunite urme orasima. Možete uzeti štapić za ražnjiće, lagano provući kroz donji dio i staviti iznad šerpe sa čokoladom, zatim kašikom sipati čokoladu preko urmi. Slagati na papir za pečenje. Nožem pridržavati urmu i izvlačiti štapić. Tako dok ima čokolade. Staviti u frižider da se potpuno ohladi.

Na isti način možete napraviti kuglice i ako umjesto urmi koristite suve šljive.

kolači
foto: Pinterest

Kuglice možete ukrasiti tako što ćete jednu polovinu uvaljati u mljevene orahe ili kokos, kao i pravljenjem prugica od bijele čokolade.

kolači
foto: Pinterest

Bonus video: