Oprez pri čišćenju: Nikad ne miješajte ove hemikalije

Budući da mnogi ljudi obavljaju kompletno čišćenje kuće krajem proljeća, stručnjaci upozoravaju na opasnosti miješanja različitih hemikalija za domaćinstvo

3613 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Stručnjak za bezbjednost u kući iz firme Stairlifts, Neil McKenzie, rekao je: "Ne samo da određeme hemikalije izazivaju štetu u vašem domu, već mogu da budu opasne i za vaše zdravlje."

Jedan "toksični duo" uključuje izbjeljivač i amonijak koji se često nalaze u sredstvima za čišćenje prozora i podova. Izbjeljivač se obično koristi kao sredstvo za dezinfekciju, a ima jak i poseban miris.

"Miješanjem ovih hemikalija nastaju pare hloramina, što može dovesti do respiratornih problema i iritacije grla. Intenzivna izloženost može dovesti do ozbiljnih respiratornih problema", objašnjavaju stručnjaci.

Još jedan duo koji se nikada ne smije miješati uključuje izbjeljivač i bijelo sirće za koje se smatra da skida prljavštinu i istovremeno dezinfiekuje. Međutim, profesionalci kažu da ova kombinacija oslobađa hlor i gasove hloramina. To može biti izuzetno opasno za vaše oči, pluća i kožu, a može i da napravi štetu u kući, prenosi net.hr.

Neil McKenzie upozorava da izbjeljivač pomiješan s alkoholom, poznatim kao izopropil ili etanol, postaje isparujuća mješavina: "Alkohol se koristi za dezinfekciju površina, a izbjeljivač se koristi za potrebe dezinfekcije. Ako ih pomiješate dobićete hloroform, koji može da izazove simptome u rasponu od vrtoglavice do nesvjestice, posebno ako se koristi u visokim koncentracijama."

čišćenje
foto: Shutterstock

Među hemikalijama koje se koriste u domaćinstvu, ali se ne smiju miješati su i vodonikov peroksid (hidrogen), koji se često koristi kao izbjeljivač ili antiseptik i sirće. Vodonikov peroksid je poznat po svojim svojstvima čišćenja i izbjeljivanja, ali kada se spoji, stvara peroctenu kiselinu. "Ovo je nagrizajuće i može iritirati ili opeći kožu, oči i disajni sistem", rekao je Neil.

Kada je riječ o čišćenju odvoda i uklanjanju začepljenja, nikada ne bi smjeli miješati različita sredstva za čišćenje kako bi se začepljenje brže regulisalo. Miješanje različitih marki ili vrsta može da dovede do opasnih reakcija, oslobađanja štetnih gasova, pa ćak i do izazivanja eksplozija.

Stručnjak za bezbjednost savjetuje: "Kako biste praktikovali bezbjedno čišćenje, uvijek pogledajte uputstva za korištenje proizvoda i potencijalne opasnosti. Držite prostorije koje čistite otvorenima kada koristite jake hemikalije kako biste izbjegli udisanje opasnih para. Za sigurnije čišćenje, razmislite o prirodnim materijama poput sode bikarbone ili sirćeta, ali i sa njima treba biti oprezan kada se koriste zajedno", piše Express.

Bonus video: