Šta sve ne bi trebalo da prosipate u odvod

Ako ne želite da imate problem sa zapušenim cijevima...

10576 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sipanje tečnosti ili čak određenih namirnica u odvod može izgledati kao jednostavan način da očistite kuhinju ili kupatilo i spriječite dalji nered, ali u nekim slučajevima može doći do začepljenja cijevi ili još gorih posljedica.

Sajt „The Spruce“ napravio je listu supstanci koje ni u kom slučaju ne bi trebalo da sipate u odvod. Ako ne želite da imate problem sa zapušenim cijevima, savjetujemo vam da se pridržavate ovih preporuka, prenosi N1.

Ulje

Kada treba da se rešite iskorišćenog ulja, nije dobro da ga sipate u odvod iz više razloga.

„Svako ulja, mast ili čak prelivi za salatu sa uljem, ne bi trebalo da odu u kanalizaciju“, kaže Miko Momplezir, izvršni direktor kompanije „Super Maids“.

Momplezir objašnjava kako se ulje često može akumulirati i privući druge supstance. To ne samo da će potencijalno stvoriti začepljenje, već će početi i da se osjeća na trulež u sudoperi.

Tjestenina i pirinač

Stručnjaci savjetuju da bacite ostatke ovih namirnica u kantu za smeće, a ne u odvod. To je zbog činjenice da se ova hrana može proširiti, što može izazvati začepljenja.

Poziv vodoinstalatera može skupo da vas košta.

Kafa

Kada praznite aparat za kafu, bacite višak taloga u smeće, ali ga nemojte sipati u odvod, upozorava Vanesa Tera Bosar, vlasnica kompanije „Green Terra Cleaning“

„Talog od kafe može izgledati bezopasno, ali može da se skupi i stvori blokade u vašim cijevima“, kaže ona.

Isto važi i za talog kafe na dnu šoljice i džezve.

Naljepnice sa voća

Čak i nešto tako malo kao što je naljepnica na vašoj jabuci ili banani može zapravo da nanese štetu ako padne u sudoperu – ove naljepnice mogu da izazovu začepljenje u cijevima odvoda, kaže Kejti Lambert, vlasnica kompanija „Clean Queen“.

Umesto toga, bacite ih u kantu za smeće; sačuvaćete sebe od glavobolja na duge staze, prenosi City Magazine.

Ljekovi

Ne prosipajte sirup za kašalj kojem je istekao rok u lavabo ili sudoperu. Štetno je sipati sirup u kanalizaciju jer onda može da završi u lokalnom vodovodu, napominju stručnjaci. Nije poželjno ni da ga prospete u WC šolju.

„Nikada ne prosipajte sirupe u odvod; riješite ih se u skladu sa uputstvom na ambalaži“, kaže Lambert.

Bonus video: