savjeti kuvara

Evo kako da pripremite savršene špagete

Samo vas nekoliko koraka dijeli od vrhunski pripremljenih špageta...
396 pregleda 2 komentar(a)
špagete, Foto: Shutterstock
špagete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.02.2019. 22:11h

Iako se čini da je tjestenina laka za pripremu i da je samo potrebno ubaciti rezanca u proključalu vodu i kuvati ih pet minuta, varate se.

Evo nekih savjeta:

1. Kuvajte tjesteninu u slanoj vodi. Koliko ćete soli koristiti, zavisi od vas odnosno koliko kalijuma želite u vašoj ishrani. Ali čak i malo soli može napraviti značajnu razliku u ukusu, s obzirom da se voda, u kojoj se kuva tjestenina, koristi da sos bude još ukusniji.

2. Dok se tjestenina kuva, zagrijte paradajz sos u velikom tiganju. Kuvajte na tihoj vatri, dok se prave sitni mehurići. Malo će se zgusnuti što je dobro, jer ćemo više tečnosti dodati u sljedećem koraku.

3. Kada je otprilike ostao minut da se tjestenina skuva onako kako biste željeli, izvadite rezanca iz vode hvataljkom i stavite ih u tiganj s paradajz sosom, zajedno sa 1⁄4 ili 1⁄2 šoljice vode u kojoj se kuvala testenina (količina vode zavisi od toga koliko želite da napravite). Miješajte sve zajedno i povećavajte temperaturu toliko da tečnost nestane, a da se tjestenina potpuno skuva. Ovaj korak je zapravo ključ svega. To je tačka u kojoj će tjestenina upiti ukus sosa, ispuštajući skrob koji će obogatiti njegov ukus. Kuvajte dok tjestenina ne bude gotova, a sos se potpuno ne sjedini sa rezancima.

4. Sklonite posudu sa ringle i dodajte svježe začine po želji. Pustite da se mješavina ohladi samo na trenutak, pa dodajte parmezan i samo malo putera. Najbolje je da narendate i sir, tako da se brzo i ravnomjerno topi.