zdravi namazi

Sendvič ukusan i bez majoneza

Većina majoneza, omiljenih dodataka sendvičima i salatama širom svijeta, sadrži nezdrave sastojke: prerađeni šećer, vještačke boje, arome.. i mnooogo ulja. Predlažemo ukusne i zdravije zamjene!
69 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2019. 16:03h

Većina majoneza, omiljenih dodataka sendvičima i salatama širom svijeta, sadrži nezdrave sastojke: prerađeni šećer, vještačke boje, arome.. i mnooogo ulja. Predlažemo ukusne i zdravije zamjene!

Grčki jogurt od obranog mlijeka

 Tzv. jogurt na grčki način može da bude idealna zamjena za majonez. Ukusan je i veoma zdrav - jedna supena kašika sadrži oko 8 kalorija i nešto više od grama proteina i kalcijuma. Izvanredan je dodatak raznim jelima - salati, tunjevini, jajima, piletini ili krompiru.

Maslinovo ulje

 Poznato je da je mediteranska prehrana jedna od onih koje se najčešće preporučuju za očuvanje zdravlja srca: mediteransku kuhinju čini hrana koja sadrži nezasićene masne kiseline, odnosno dobre masti. Treba ga koristiti za salate od kupusa, tjestenine, krompira te u bilo kojem jelu čiji se ukus popravlja majonezom.

Humus

 Ovaj popularni mediteranski namaz od pasiranog slanutka, maslinovog ulja, bijelog luka i limunovog soka. Sadrži samo četvrtinu kalorija koje se mogu naći u majonezu, a ima mnogo više proteina i celuloze. Preporučuje se u sendvičima od ćuretine ili kao dodatak salati od jaja.

Senf

I senf je zdraviji od majoneza: jedna kašika ima samo deset kalorija. Treba imati na umu da senf boje meda sadrži dvostruko više kalorija od žutog i smeđeg senfa, ali bez obzira na to za koji se odlučite, obratite pažnju na natrijum, naročito ako ne konzumirate so.

Krem sir od obranog mlijeka

 Slan, lagan i kremast, dakle veoma blizak majonezu, krem sir od obranog mlijeka je mnogo zdraviji od nje. Jedna kapika sadrži oko 18 kalorija, nimalo holesterola i nešto više od dva grama proteina. Daje odličan ukus salati od tunjevine, a u kombinaciji s crvenom paprikom, sokom od limuna i svježim začinima...mmm

Izgnječeni avokado

 "Kome je potreban majonez kada možete namazati kremasti avokado? To je idealna zamjena'', smatraju kuvari. Avokado sadrži četvrtinu kalorija koje se mogu naći u majonezu, više celuloze i vitamina te folne kiseline. S avokadom možete da pomiješate maslinovo ulje i dobijete još bolji ukus i zdraviji namaz.

Pesto

 Maslinovo ulje i bosiljak, od kojih se priprema pesto, bogati su vitaminima, mineralima i antioksidansima. Jedna supena kašika sadrži oko 45 kalorija i veće koncentracije vitamina A i C, kalcija i gvožđa, a može se jesti u salatama i sendvičima.

Puter od badema

 Jedna kašika putera  od badema sadrži jednaku količinu kalorija kao majoneza. Ipak, puter od badema sadrži više proteina - od tri do četiri grama, biljnih vlakana - više od jednog grama i vitamin E.

Mediteranski namazi

 U red zdravih zamjena za majonez koje se mogu svrstati u grupu mediteranskih namaza pripadaju: tzatziki (koji se sastoji od jogurta i krastavca), baba ghanoush (namaz od pečenog patlidžana) i tapenada od maslina. Tako, recimo, baba ghanoush sadrži celulozu, proteine i Omega-3 masne kiseline, kao i kalcijum, kalijum, gvožđe, magnezijum i cink