Zašto vašoj hrani treba da dodate pivo?

Ukupno šest kulinarskih majstora imali su na raspolaganju po 80 minuta da spreme dva jela. Jedno jelo trebalo je da u svojim sastojcima ima neko od piva Pivare „Trebjesa“, dok je drugo jelo trebalo da čini savršen spoj uz čašu odabranog piva
923 pregleda 0 komentar(a)
Pivara, promo, Foto: Pivara Trebjesa
Pivara, promo, Foto: Pivara Trebjesa
Ažurirano: 29.10.2018. 07:21h

Šta dobijate kada udružite najpoznatije crnogorsko pivo i neke od najboljih šefova kuhinja iz Crne Gore? Odgovor je u jedinstvenom kulinarskom takmičenju „Pivo s apetitom“, koje se po prvi put realizuje u našoj zemlji, u organizaciji Pivare „Trebjesa“ i Udruženja šefova kuhinje Crne Gore.

Ukupno šest kulinarskih majstora imali su na raspolaganju po 80 minuta da spreme dva jela. Jedno jelo trebalo je da u svojim sastojcima ima neko od piva Pivare „Trebjesa“, dok je drugo jelo trebalo da čini savršen spoj uz čašu odabranog piva.

Zadatak im, kako su kazali, nije teško pao, jer je pivo idealan saveznik u kuhinji i veoma dobro ide uz hranu. Tome doprinosi slojevitost piva, koje se, za razliku od nekih drugih pića, sartoji od tri do četiri sastojka. Obično su to hmelj, ječam, voda i kvasac, i svaki od ovih sastojaka istaći će određeni sastojak u jelu ili dodati na punoći ukusa, uz ukusne zalogaje.

„Do sada su naša piva okupljala prijatelje za stolom, a sada nas program Pivo s apetitom“ okuplja i u kuhinji. Imamo mnogo ideja kako kombinovati pivo i hranu i nastojaćemo da ih dijelimo sa našim potrošačima. Takođe, važno nam je što ćemo kroz ovaj program doprinijeti promociji vrhunskog crnogorskog kulinarstva“, rekao je Srećko Perišić, HORECA menadžer u Pivari „Trebjesa“ i koordinator programa „Pivo sa apetitom“.

Upravo oni, crnogorski kuvari, vladali su svojim terenom. Ivan Korać (hotel Hilton), Ivana Delić (hotel Mogren), Ivan Ćetković (hotel Mediteran), Goran Vojvodić (hotel Podgorica), Marko Marković (restoran Bonaca) i Dražen Mugoša (restoran Plantaže – Skadarsko jezero) pokazali su kojim to jelima konzumacija piva daje još bolji ukus, a u koje recepte pivo treba da dodamo kao naš tajni sastojak.

Njihova jela ocjenjivao je stručni žiri: Vuko Mitrović, predsjednik Udruženja šefova kuhinje Crne Gore, Bogdan Krsmanović, sekretar pomenutog Udruženja, Slađana Šoć, šef kuhinje hotela Hilton i Saša Čekerlija, vanredni profesor na Fakultetu za menadžment i hotelijerstvo Miločer. U ocjenjivanju, žiri je bodovao ukus, kreativnost i prezentaciju, tehniku, kao i čistoću. U nimalo lakom zadatku, članovi žirija saglasili su se da je najbolja jela s pivom pripremio šef kuhinje hotela Mediteran Ivan Ćetković. On je osvojio najviše bodova žirija, 95,5 od maksimalnih 100 i kao nagradu za prvo mjesto od Pivare „Trebjesa“ dobio 1.000 eura.

Ivan je žiri oduševio svinjskom pancetom sa kožom, pečenom u Nikšićkom Tamnom pivu, dok je za jelo koje se idealno slaže sa Nikšićkim napravio rolnice sa biftekom, u sosu od senfa. „Bila mi je čast da učestvujem u takmičenju „Pivo s apetitom“, zajedno sa kolegama i da pravimo jela uz domaći proizvod kakvo je pivo. I u mom hotelu pancetu spremamo sa pivom, jer je to sjajna kombinacija, a sve je u mašti kuvara. Mogućnosti kombinovanja hrane sa pivom svakako ima bezbroj“, rekao je Ivan po proglašenju.

Samo jedan bod manje imao je drugoplasirani, Ivan Korać iz hotela Hilton, koji je osvojio 500 eura.

Treće mjesto sa osvojenih 89 bodova i nagradu od 300 eura podijelili su Goran Vojvodić iz hotela Podgorica i Dražen Mugoša iz restorana Plantaže – Skadarsko jezero. Na četvrtom mjestu, sa po 88 bodova, takmičenje su završili Marko Marković iz restorana Bonaca i Ivana Delić iz hotela Mogren.

Jedini crnogorski predstavnik koji je proglašen za jednog od 40 najboljih kuvara na svijetu, Vuko Mitrović, ocijenio je da su mogućnosti koje pivo pruža u kuhinji ogromne. „Prvi put u Crnoj Gori zajedno sa Pivarom „Trebjesa“ otvaramo ovu stranicu uparivanja piva i hrane. Mislim da ćemo svi učiti kroz ovo i vjerujem da je Crna Gora prva u regionu koja ima ovakvu manifestaciju. Pametni restorateri će osjetiti da dolazi trend ukusa s pivom i očekujem da će nam tražiti recepte i imati jela s pivom u svojim jelovnicima. Primjera radi, gulaš sa tamnim pivom je jedno od najboljih jela koje sam jeo, a takvih ideja ima mnogo“, rekao je Mitrović, koji je i predsjednik Udruženja šefova kuhinje Crne Gore.

Ako ste i vi nakon čitanja ovog teksta poželjeli da isprobate jela s pivom, iskusni pivarski znalci daju i svoje preporuke: Nikšićko Pivo i Staropramen možete konzumirati uz pršut ili slani zreli sir. Nikšićko Tamno dodajte kao sastojak jelima od pečenog mesa, a odlično ide i uz čokoladne dezerte. Reska svježina Nefiltriranog lijepo gasi jačinu pikantnijih jela od mesa, starijih slanih sireva i suhomesnatih specijaliteta.

Belgijsko pšenično pivo Hoegaarden možete kombinovati sa voćnim dezertima, posebno onim koji imaju narandžu kao sastojak, dok se Bavaria odlično slaže s masnijim vrstama ribe poput tune i lososa, kao i sa piletinom, ćuretinom i pačetinom. Ideja je mnogo, a kada jednom doživite pivo kao idealan saveznik receptima ili različitim vrstama hrane, uvijek ćete mu se vraćati s apetitom.