Topli zalogaji za hladne dane

Za hladne zimske dane preporučuju se okrepljujuće i zdrave supe i čorbe, kako bi naš imunitet bio otporniji na razne viruse i bakterije
167 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2011. 12:06h

Neobična čorba od junetine

Potrebno je:

750 g junećeg mesa bez kosti

4 šargarepe

2 glavice luka

pola korijena celera

pola glavice kelja

praziluk

500 g krompira

2 kašike ulja

so, biber

kašičica kima

pola l bujona

2 kašike sjeckanog peršuna

Priprema:

Meso narežite na kocke. Povrće i krompir očistite ili oljuštite i narežite na manje komade.

U širokom loncu zagrijte ulje, propržite na njemu meso (u nekoliko porcija, ne sve odjednom). U vatrostalnu posudu slažite redove mesa, povrća i krompira, pa svaki red začinite solju, biberom i kimom.

Prelijte mješavinom supe i vode. Na laganoj vatri pustite da krčka oko sat i po.

Čorba od karfiola i šargarepe

Potrebno je:

glavica luka

3 šargarepe

0,5 kg karfiola

0,5 l vode

0,5 l mlijeka

ulje, so,

biber,vegeta

peršun

Priprema:

Na zagrijanom ulju propržiti sitno isjeckan crni luk. Dodati na kolutove isjeckanu šargarepu i naliti malo vode da se dinsta. Karfiol isjeći na što manje komade. Dodati karfiol u šerpu i naliti vodom. Kada provri staviti vegetu, peršun i biber. Sipati mlijeko i ostaviti da se kuva oko 20-ak minuta. Posoliti po želji.

Krem supa od pečuraka

Potrebno je:

2 kašike ulja

250 g šampinjona

manja glavica crnog luka

kašika soka od limuna

3 šolje pileće supe (ili vode)

1/2 kašikice majčine dušice

malo soli, bibera

Priprema:

Na ulju propržiti isjeckani luk, pa kad omekša dodati isjeckane pečurke (200 g) i sok od limuna. Smanjiti temperaturu, dodati majčinu dušicu, začiniti biberom i dinstati 10-15 minuta. Naliti supom ili vodom, pokriti i kuvati još 10 minuta, da pečurke potpuno omekšaju. Tako spremljenu supu prebaciti u blender i ispasirati (paziti da u toku rada blendera supa ne iscuri, jer je vrela) ili ispasirati ručno. Posebno izdinstati 50 g isjeckanih pečuraka, 2-3 minuta. Vratiti supu na vatru, i prokuvati još nekoliko minuta na manjoj temperaturi. Odozgo staviti izdinstane pečurke, posuti peršunom i skloniti sa vatre.

Francuska krem supa

Potrebno je:

2 veća struka praziluka

4 krompira

2 glavice crnog luka

2 dl pavlake

1 l supe od kocke

2 kasike maslaca

nekoliko listova peršuna

malo bibera

Priprema:

Bijeli dio praziluka očistiti, oprati, rasjeći po dužini, pa isjeći na manje komade. Crni luk oljuštiti, oprati i isjeckati što sitnije. Onda ga propržiti na maslacu da postane staklast. Tada dodati praziluk i još malo propržiti. Naliti supom, dodati oljušten, opran i na kocke isječen krompir. Sve pobiberiti i malo dosoliti. Skuvano povrće umutiti u mikseru da se dobije gusta krem supa. Staviti na vatru da još jednom proključa. Skinuti sa ringle i umiješati pavlaku.

Čorba sa kajmakom

Potrebno je:

100 gr šargarepe

glavica crnog luka

2 - 3 kašike ulja

2 manja paradajza

paprika

2 krompira

2 kašike kajmaka

so i biber po ukusu

malo začina C, vegete ili sl.

Priprema:

Na vrelom ulju kratko propržite luk. Povrće isjeckajte i sve sjedinite u zemljanom loncu. Nalijte litar i po vode. Kuvajte dok povrće ne omekša. Začinite po ukusu. Pred služenje umiješajte kajmak u vruću čorbu.

Čorba od celera

Potrebno je:

200 g celera

1 1/2 l bistre supe od kostiju ili kocke

1/2 šolje mlijeka

100 g suve slanine

ulje ili mast

Priprema:

Celer oljuštite, operite i isjecite na kockice i malo dinstajte na masnoći. Nalijte supom i kuvajte dok ne omekša. Posolite i dodajte mlijeko. Skinite sa šporeta. U činiju, koju ćete iznijeti na sto, stavite na kockice isječenu slaninu, koju ste prethodno propržili na masnoći i preko nje sipajte čorbu. Promiješajte i poslužite.

Čorba od kobasica

Potrebno je:

700 g krompira

kašika masti

mala glavica crnog luka (10 g)

kašika brašna

250 g suvih kobasica

žumance

so

kašika kisele pavlake

Priprema:

Krompir oljuštite, operite, isjeckajte na kockice i skuvajte u slanoj vodi, pa ga izgnječite viljšukom ili propasirajte zajedno sa vodom. U drugoj posudi zagrijte mast, stavite očišćen i sitno isječen luk, malo ga propržite i stavite brašno, promiješajte i još malo pržite, ali tako da zaprška ostane svijetla. Dodajte kobasice, očišćene i isjecene na kolutove i nalijte pasiranim krompirom. Ukoliko je čorba jako gusta, dolijte vode, posolite i kuvajte desetak minuta. Skinite sa šporeta i začinite umućenim žumancem i kiselom pavlakom.

Bonus video: