SAVJETI

Zašto se neka jaja ljušte teže od drugih: I kako da riješite problem

Idealna za ljuštenje su, kažu, jaja stara sedam do 10 dana
5834 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svako je bar nekad imao u rukama tvrdo kuvano jaje koje je, prosto, nemoguće oljuštiti. Bjelance ostaje prilijepljeno za koru, jaje izgleda 'izranjavano' - nije da će propasti svijet, ali može da iznervira, naročito onda kad vam je stalo, ne samo do ukusa, već i do izgleda hrane koju servirate.

Stvar je u tome da se ljuska ne ljušti čisto uglavnom ako ste skuvali izuzetno svježa jaja. Kako jaja stare, ljuske se lakše ljušte. Zašto je tako? U svježim jajima je bjelance čvršće povezano sa ljuskom zbog manje kisjelog okruženja jajeta. Nakon što se zaštitni omotač ljuske jajeta polako istroši, jaje postaje porozno, upija više vazduha i oslobađa dio ugljen-dioksida. To čini proteine u bjelancetu kisjelijim, zbog čega slabije prijanjaju za unutrašnju membranu. Jaja se takođe malo smanjuju, pa se vazdušni prostor između ljuske i membrane povećava, što rezultira kuvanim jajima koja se lakše ljušte. Idealna za ljuštenje su, kažu, jaja stara sedam do 10 dana.

Domaćice imaju razne savjete kako oljuštiti jaja bez problema. Jedan od predloga je da stavite malo sode bikarbone u vodu u kojoj kuvate jaja. Soda se stavlja dok je voda još hladna. Sačekajte da voda provri i stavite jaja. Drugi trik za lakše skidanje ljuske je da stavite malo soli i sirćeta u vrelu vodu, dok se jaja kuvaju.

Postoji i savjet da jaje skuvate u slanoj vodi i potom ga potopite u hladnu vodu. Jajetu treba razbiti ljusku odmah nakon kuvanja, da bi se ona tokom hlađenja odvojila što olakšava ljuštenje.