Uz ovih sedam namirnica nikada nećete biti gladni: Plus tri recepta

Ipak ne treba da ih nabavite u nerazumnim količinama
13468 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zdrava ishrana podrazumijeva konzumaciju raznovrsnih namirnca bogatih bjelančevinama, ugljikenim hidratima, mastima, vitaminima, mineralima i drugim hranjivim materijama.

Ako se bojite da će vam ponestati hrane u vrijeme pandemije korona virusom, poslušajte savjete naših mama i baka i obezbijedite nekoliko ključnih namirnica s kojima možete pripremiti brojna jela, a zbog kojih nikada nećete biti gladni.

I ne, ovo nijesu uravnoteženi obroci oplemenjeni svim potrebnim hranjivim sastojcima, već oni puni ugljenih hidrata koji će vam dati dovoljno energije za obavljanje svakodnevnih poslova u kriznim situacijama. Još jedno ne - ne treba da ih nabavite u nerazumnim količinama.

Popis namirnica:

-brašno -šećer -kvasac (u prahu ili svježi) -jaja -krompir -ulje -so

Ako u kući imate hljeba, ne možete biti gladni. Postoje brojni recepti za pripremu hljeba, a baziraju se na nekoliko osnovnih sastojaka: brašnu, kvascu, šećeru, soli i vodi. Šećer će vam pomoći da aktivirate kvasac, a veknu možete premazati i uljem kako biste dobili finu i hrskavu koricu. Čak i ako nijeste vješti u pripremi tijesta, postoje recepti za amatere, odnosno onaj hljeb koji ne treba ni mijesiti prije pečenja.

Čorba s jajima

Jede vam se nešto na kašiku? Napravite preprženu čorbu s jajima. Taj starinski recept smiruje probavu, a vrlo se lako priprema: u duboki lonac pomiješajte tri kašikebrašna s tri kašike ulja. Miješajte dok se brašno ne počne zgušnjavati i dobijati žućkastu boju.

Tada sipajte tri decilitra vode i miješajte dok ne dobijete tečnost bez grudvica. Kada provri, ostavite da se kuva još otprilike pet minuta. Ubacite u čorbu razbijeno jaje, dobro ga razmućkajte i pustite da se kuva. Začinite po želji i poslužite s komadićem prepečenog hljeba.

Tortilja od krompira

Krompir je spasio pola svijeta od gladi. Od njega možete napraviti restovani krompir, pire, pečeni krompir s hrskavom koricom, pomfrit...

Španci pripremaju vrlo jednostavan omlet od jaja i krompira koji ne košta puno, a vrlo je ukusan.

Sastojci:

- 4 srednja krompira - 1 veća glavica luka - 4 jaja - 6 velikih kašika maslinovog ulja - so i biber

Priprema:

Krompir oljuštite, operite i narežite na manje kocke, a luk nasjeckajte na sitno. Na tiganju ugrijte 3 kašike maslinovog ulja, ubacite luk i malo prodinstajte dok ne požuti. Zatim dodajte krompir pa i njega dinstajte. Posolite i pobiberite. Maknite ga s vatre kad se zapeče.

Jaja razbijte u veću posudu, dodajte malo soli i izmutite ih. Dodajte u posudu zapečeni krompir i luk i promiješajte. U tiganj u kojem ste pekli krompir stavite 3 kašike ulja i zagrijte pa ubacite mješavinu jaja, krompira i luka. Ostavite u tiganju na laganijoj vatri, bez miješanja, kako bi se dno zapeklo. Kada vidite da je dno tortilje zapečeno, tiganj prekrijte tanjirom pa ga okrenite i izvadite tortilju. Njena donja strana sada će biti gornja pa je vratite je u tiganj kako biste zapekli i gornju. Kada se i druga strana zapeče, tortilja je gotova.

U tortilju možete dodati i malo narezane slanine ili kobasica. Njih u jelo dodajete u fazi dinstanja luka pa potom sve radite prema receptu. Možete tortilju dopuniti i tunjevinom iz konzerve. Nju dodajete u jelo u fazi povezivanja jaja s krompirom i lukom. Dakle, kada razmutite jaja, dodajte u njih krumpir, luk i tunjevinu pa promiješajte.

Svježa tjestenina

Ako u kući imate brašna i jaja, vrlo lako možete napraviti i svoju tjesteninu. Osnovni recept glasi da na jedno jaje ide 100 grama brašna te prstohvat soli. Brašno stavite u posudu, napravite udubljenje u sredini i u njega razbijte jaja te dodajte malo soli.

Viljuškom počnite da miješate sve sastojke, prebacite ih na površinu i mijesite dok ne dobijete glatku i elastičnu kuglu tijesta. Pokrijte ga folijom i pustite da se odmara pola sata. Nakon toga ga razvaljajte i oblikujte po želji te skuvajte prije posluživanja. Imajte na umu da se sušena tjestenina kuva desetak minuta, a svježa samo minut ili dva.

Bonus video: