MORA BITI SVJEŽE, ZDRAVO I ZRELO

Evo kako se pravilno zamrzava povrće

Kvalitet zamrznutog povrća zavisi od kvaliteta svježeg

19628 pregleda 22 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zamrzavanje je odličan način za čuvanje povrća. Ekstremno niske temperature zaustavljaju rast mikroorganizama i usporavaju promjene koje dovode do kvarenja hrane.

Kvalitet zamrznutog povrća zavisi od kvaliteta svježeg - pa je svježe, zrelo i zdravo povrće najbolje za zamrzavanje. Ako ne može da se zamrzne neposredno poslije branja, treba ga držati u frižideru, da bi zadržalo svježinu.

Postoji povrće koje nije dobro zamrzavati: mladi luk, zelena salata, krastavac i paradajz - osim ako se ne koristi za kuvanje ili sok.

Kako se pravilno zamrzava povrće?

Povrće treba dobro oprati pod mlazom vode i blanširati. Blanširanje je kratkotrajno stavljanje povrća u vrelu vodu ili paru. To je veoma važno, jer usporava ili stopira aktivnost enzima. Naime, enzimi su važni za rast i zrijevanje povrća. Ali, ako se njihova aktivnost ne zaustavi prije zamrzavanja, povrće gubi boju i ukus, stvrdne se i postaje neukusno u roku od nekoliko nedjelja po zamrzavanju.

Vrijeme blanširanja je različito za različite vrste povrća - treba da je upravo toliko da zaustavi ili inaktiviše enzime. Neposredno poslije blanširanja, povrće treba isprati hladnom vodom, da bi se zaustavio proces kuvanja.

Pošto se ohladi, povrće se stavlja u posebne plastične kutije ili kese. Treba ih staviti u zamrzivač što prije, a najkasnije za 24 sata (za to vrijeme držati u frižideru). Većina povrća može da se čuva u zamrzivaču 12 mjeseci. Duže stajanje ga neće učiniti nejestivim, ali će da mu smanji kvalitet.

Koliko dugo se blanšira povrće?

* Brokoli se dobro opere pod mlazom vode. Da bi se izbacili eventualno prisutni insekti - koji se povremeno nađu u cvasti, može da se drži pola sata u slanoj vodi prije blanširanja - tri minuta u ključaloj vodi. Isti postupak je sa karfiolom.

* Plavi patlidžan se opere, isiječe na kolutove debljine jednog centimetra, potopi u slanu vodu pet minuta, zatim blanšira četiri minuta.

* Blitva, kelj i spanać se blanširaju dva minuta.

* Zelene paprike ne moraju da se blanširaju, samo se očiste od sjemena.

* Pečene crvene paprike mogu da se ostave u ljusci i oljušte poluodmrznute.

* Celer i paškanat - oprani i isječeni na kolutove, blanširaju se dva minuta.

* Tikvice - očišćene i oljuštene, isječene na kolutove ili izdubljene za punjenje, blanširaju se dva minuta.

* Svježe začinske trave se operu pod mlazom vode, osuše i stave u kesu za zamrzavanje.