Surutka jača imunitet i čuva vitkost: Možete je napraviti sami

Po riječima strunjaka, surutka je pogodna za sportiste i ljude koji žele da kontrolišu tjelesnu težinu zato što je izvor visokovrijednih proteina, a pritom je niske energijske vrijednosti

14513 pregleda 260 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Surutka je tečnost koja se izdvoji prilikom sirenja sira. Sadrži proteine s velikim procentom esencijalnih aminokiselina važnih za razvoj mozga. Djeluje i protiv pothranjenosti i povreda, ali sa njom se ne smije pretjerivati - pije se do 500 ml na dan.

Proteini iz surutke se lakše vare od onih iz mlijeka. "Svježi sirevi primarno su sastavljeni od teško varljivih proteina s vrlo malo ugljenih hidrata koji kroz duže vrijeme omogućavaju konstantan priliv aminokiselina, čime se sprečava mišićna razgradnja", kazala je nutricionistica Sanja Ćosić za miss7zdrava.

"Jedna od takvih namirnica je surutka, izuzetno niske energetske vrijednosti, otprilike 30 kcal na 100 g. Proteini surutke su puno manji i jednostavnije građe od proteina mlijeka (kazeina) pa su i lakše varljivi. Gotovo se u potpunosti resorbuju u organizmu i bitni su za izgradnju tkiva, enzima i hormona", kaže Ćosić.

Ona objašnjava da je surutka pogodna za sportiste i ljude koji žele da kontrolišu tjelesnu težinu zato što je izvor visokovrijednih proteina, a pritom je niske energijske vrijednosti. "Proteini sirutke imaju terapijski učinak u slučaju pothranjenosti, raznih povreda i bolesti. Brojna istraživanja ukazala su na poseban uticaj proteina sirutke na imunitet pri iscrpljujućim treninzima", objašnjava Ćosić. Ali, kao i bilo koji drugi mliječni proizvod, ne preporučuje se više od 500 ml surutke na dan.

Recept za surutku

Litar mlijeka ulijte u posudu i pustite da se ugrije skoro do vrenja.

Dok je još vruće, umiješajte sok od jednog limuna i smjesu ostavite da se ohladi.

Talog koji dobijete je sir visoke nutritivne vrijednosti, a tečnost je surutka koju treba preliti u staklenu bocu i čuvati u frižideru do sedam dana.

Surutku možete dodati bilo kojem jelu jer je neutralnog okusa, a nutritivno će oplemeniti i najjednostavnije namirnice, kaže nutricionistica dipl. ing. preh. teh. Sanja Ćosić.

Bonus video: