Bosanske ružice: Baklava, a nije baklava

Zato što se kore slažu na drugačiji način, kolač će izgledati drugačije i biti sočniji

16752 pregleda 20 reakcija 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Bosanske ružice ili ružice sa orasima prave se od istih sastojaka kao i baklava. Razlika je u tome što se kore slažu na drugačiji način pa će kolač izgledati drugačije, mnogi smatraju i ljepše nego klasična baklava. Pored toga, ružice mogu biti sočnije jer će, zbog načina rezanja, kore lakše upiti sirup.

Sastojci:

  • 500 gr gotovih kora
  • 500 gr oraha (mljevenih ili sitno sjeckanih)
  • 4 kašike šećera
  • 200 gr maslaca

Za sirup:

  • 1 litar vode
  • 800 gr šećera
  • 1 limun

Priprema:

U šerpu usuti vodu i dodati šećer, staviti na jaču vatru dok ne provri pa smanjiti na srednju i kuvati 20 do 30 minuta. Pred kraj kuvanja dodati limun isječen na kolutove. Skuvan sirup sklonite sa vatre da se hladi.

U samljevene ili isjeckane orahe dodati 4 kašike šećera, izmiješati.

Otopiti maslac. Podijeliti kore na dva dijela. Uključiti rernu na 180 stepeni. Uzeti prvu koru i premazati je otopljenim maslacem. Preko staviti drugu koru i takkođe je blago premazati maslacem. Na nju posuti mješavinu oraha i šećera. Na polovinu kora ide i polovina maslaca, kao i oraha. Rasporedite maslac i orahe tako da vam bude dovoljno za obje polovine kora.

Pošto poslažete polovinu kora i oraha, užu stranu, sa obje strane savijte za po 1 cm ka unutra, a onda uvijte kore, kao rolat po dužoj strani.Stavite rolat na dasku za sječenje pa oštrim nožem isijecite rolat na debljinu od 1,5 do 2 cm, pazeći da budu iste debljine. Podmažite veliki pleh pa poslažite ružice jednu do druge vodeći računa da ne budu previše nabijene. Isto ponovite sa preostalom polovinom kora, maslaca i oraha.

Staviti ružice da se peku 15 minuta na 180 stepeni, pa smanjiti vatru na 150 i peći još 30 – 40 minuta dok blago porumene. Kada izvadite iz rerne pleh prelijte ohlađenim sirupom. Ostavite da se sve dobro ohladi.

Bonus video: