Kako napraviti tortilju: I kako je najlakše iskoristiti

Među različitim receptima za pravljenje tortilja najjednostavniji je onaj po kojem vam za pripremu treba samo 200 g brašna, 125 ml tople vode i pola kašičice soli

27176 pregleda 55 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tortilje su osnova većine meksičkih jela, a i kod nas se sve češće koriste. Možete napraviti dvije varijante tortilja od pšeničnog brašna: prva je ukusnija i, samim tim, mnogo rasprostranjenija, a druga je ona izvorna, osnovna hrana siromašnih kojima je sve bez čega se ona mogla napraviti predstavljalo luksuz.

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 5 g praška za pecivo
  • 40 g maslaca
  • 125 ml tople vode
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice šećera

Među različitim receptima za pravljenje tortilja najjednostavniji je onaj po kojem vam za pripremu treba samo 200 g brašna, 125 ml tople vode i pola kašičice soli.

Priprema:

U činiju sa brašnom dodajte prašak za pecivo, so i šećer i sve dobro izmiješajte.Dodajte maslac koji ste prethodno isjekli na sitnije komade pa miješajte dok se maslac ne raspadne. Maslac ćete mnogo lakše sjediniti sa brašnom ako ga izvadite iz frižidera bar pola sata prije upotrebe. Dolijte vodu i mijesite tijesto dok se svi sastojci ne sjedine. Umiješeno tijesto prekrijte krpom i ostavite da „odmori“ na sobnoj temperaturi neko vrijeme, najbolje oko dva sata. Premijesite tijesto i podijelite ga na 10 jednakih djelova pa od njih oblikujte kuglice. Pospite brašnom radnu površinu pa oklagijom razvijte tijesto na krug prečnika 13-15 cm. Biće Vam mnogo lakše ako, prije nego što počnete da razvijate tijesto oklagijom, rukom malo spljoštite kuglicu. Tortilje pecite na tiganju od teflona 20 sekundi sa svake strane. Ukoliko se odlučite za jednostavniju varijantu u činiju sa brašnom dodajte so i mlaku vodu i zamijesite tijesto. Ostatak postupka je isti kao i u prethodnoj varijanti.

Iako postoji bezbroj načina na koji tortilje možete koristiti, predlažemo vam jedan veoma jednostavan.

Bilo da ste tortilju napravili sami ili kupili, jedan od najjednostavnijih načina da je iskoristite je da je filujete smjesom od 180 ml pavlake i jednog jajeta. Nakon što tortilju premažete tom smjesom, dodajte nasjeckanu kobasicu, kulen, ili neki drugi sličan proizvod. Preostaje vam još samo da joj presavijete krajeve, umotate je i zapečete 10-15 minuta.

Bonus video: