Tamni nije isto što i crni: Kako prepoznati pravi crni hljeb

Da bi se dobio hljeb koji se prodaje kao crni, odnosno 'tamni' u hljeb se dodaju boje, kakao, čak i crno vino i kafa

9430 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crni hljeb prije nego bijeli biraju mnogi ljudi koji brinu o svom zdravlju i žele da imaju uravnoteženu ishranu. Ima manje kalorija od bijelog, u svom sastavu sadrži mekinje koje imaju dijetetska vlakna i rastvorljive šećere. Kada ga pojedemo povećava volumen i duže nas drži sitima. Crni hljeb takodje vezuje masnoće umjesto da ih odmah odlaže u krv, a i brže prolazi kroz sistem za varenje odstranjujući usput toksične materije. Uz sve to, crni hljeb ima više minerala, vitamina i proteina od bijelog hljeba.

Crni hljeb se proizvodi od cijelog pšeničnog ili raženog zrna i tako zadržava sve važne hranljive materije. Crnim hljebom se može nazvati hljeb koji u svom sastavu sadrži najmanje 30 % crnog ili raženog brašna.

Kod crnog hljeba je sama struktura kada ga presiječete kompaktna, jer gluten u hljebu je loš i pri pečenju puca i ispušta vazduh, zato crni hljeb nije 'sunđerast' i velik kao bijeli i nema rupice u sebi, nego je zbijen.

Crni, raženi ili integralni hljeb nikad ne može da bude mekan i prozračan kao bijeli hljeb, on je uvijek manji i zbijeniji, samim tim i teži.

Pravi crni hljeb prepoznaćete i po tome što je mnogo vlažniji od bijelog, i, opet, zbog toga teži. Pored toga, crni hljeb znatno drugačije miriše od bijelog.

Možete da uzmete komad iz sredine hljeba i potopite ga u vodu. Ako se voda oboji to je obojeni hljeb, a ne pravi crni.

Da bi se dobio hljeb koji se prodaje kao crni, odnosno 'tamni' u hljeb se dodaju boje, kakao, čak i crno vino i kafa.

Bonus video: