LAKO SE KVARI

U roku od pet sekundi: Otkrijte da li je meso svježe

Idealna boja zavisi od toga o kojem mesu je riječ. Teletina bi morala da bude svijetla, ali ne bijela, a boja svježe krmetine je blijedo ružičasta…

9446 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Boja, količina krvave vode i prošaranost bijelim prugama otkrivaju koliko dugo meso stoji.

“Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro”, objasnila je Elisabeth Roesicke iz Njemačkog poljoprivrednog centra. A da to vidite, potrebno vam je samo da nekoliko sekundi pogledate zapakovano meso.

“Masnoća mesu daje aromu”, kaže Roesicke i dodaje da bi kvalitetno meso moralo imati malo unutarmišićne masti, a to se vidi po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.

Najbolje je uvijek kupovati domaće svježe meso, ali to nije uvijek moguće, pa je bolje birati meso koje je iz regiona, jer ono nije dugo putovalo do prodavnice. Osim informacija koje su napisane na pakovanju, treba i dobro pogledati samo meso.

Boja mesa zavisi od vrste – teletina treba da bude svijetla, ali ne bijela, isto kao i meso živine. Svježa govedina je srednje crvene, ne tamno crvene boje, a boja svježe krmetine je blijedo ružičasta.

“Ako vidite nijanse sivog na mesu, bježite”, naglašava Roesicke,

Čvrstoća mesa je takođe jasan pokazatelj svježine, piše poslovni.hr. Kad prstom pritisnete meso, ako je svježe brzo će se vratiti u prvobitan položaj, a ako je staro, ostaće udubljenje. Površina mesa treba da bude blistava.

Preporučujemo za Vas