I ako ih volimo svježe: Ove namirnice su zdravije kada se skuvaju

Kupus je bogat hranjivim vrijednostima kako god ga konzumiramo, ali kuvanje kupusa povećava sadržaj gvožđa

8122 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Postoje namirnice koje je bolje jesti svježe, ali isto tako ima i onih koje su mnogo zdravije kada ih skuvate.

Paradajz

Paradajz u sebi sadrži hemijsku komponentu koja se zove likopen, koja se smatra antioksidansom. Kuvanje paradajza s maslinovim uljem 15-30 minuta povećava sadržaj likopena, a zbog toga nutricionisti preporučuju da od paradajza pripremite sos za tjesteninu ribu ili piletinu.

Šargarepa

Kuvanje šargarepe zvuči pomalo nepotrebno budući da je ovo povrće odlično i sirovo, međutim kuvanje u vrućoj vodi otpušta antioksidanse zahvaljujući kojima se sačuva više karotenoida i vitamina C. Karotenoid pomaže u zaštiti tijela od slobodnih radikala, koji je odličan za vaše zdravlje. Šargarepu možete i ispeći, ali i preliti sa malo meda i javorovog sirupa.

Kupus

Kupus je bogat hranjivim vrijednostima kako god ga konzumiramo, ali kuvanje kupusa povećava sadržaj gvožđa. Iako kupus sadrži istu količinu kalcijuma sirov i kuvan, kako biste povećali količinu kalcijuma koje vaše tijelo stvarno apsorbuje, možete da ga koristite s ostalim namirnicama koje su bogate kalcijumom. Na primjer, možete napraviti picu s rikota sirom i prekriti je sa malo kupusa.

Breskve

Breskve tokom procesa konzervacije se kuvaju, što u potpunosti izvlači njihove hranjive vrijednosti. U konzerviranoj varijanti vitamin C se sačuva i do 2 godine dok u frižideru ili na kuhinjskom šanku vremenom gubi svoju snagu. Takođe, breskve iz konzerve sadrže i do 10 puta više folne kiseline, čiji nedostatak u organizmu može dovesti do anemije.

Spanać

Sirov spanać sadrži veće količine folne kiseline, vitamina C, B2 i B3 i kalijuma od kuvanog spanaća. Međutim, kada se skuva, sadrži veće količine vitamina A, E i B1, proteina, vlakana, cinka, kalcijiuma i gvožđa.

Pečurke

Kuvanjem pečurki oslobađa se njihov puni hranjivi potencijal – pojačavaju se antioksidansi i dvostruko se povećava količina hranjivih stvari kao što su vlakna, vitamin D, vitamin C, kalijum, gvožđe i folna kiselina.

Bonus video: