Ukusna i zdrava domaća nutela

Prespite namaz u staklenu teglu, malo uživajte, stavite poklopac i čuvajte u frižideru nedelju-dvije dana

9451 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sirove lješnike prepecite u pećnici oko 15 minuta na 160°C ili nešto kraće dok ne počnu da mirišu i tanka kožica sa njih ne popuca. Pustite ih da se prohlade, samo toliko da ih možete rukama ili krpom protrljati da bi kožica spala.

Operite urme, sklonite im košticu i po želji ih oljuštite. Ako koristite sušene urme, onda ih ostavite u vodi oko pola sata ili dok ne omekšaju.

Stavite orašaste plodove u multipraktik i na kratko izblendirajte da se usitne. Zatim dodajte kokosovo ulje i blendirajte sve zajedno dok se ne pretvore u jednoličnu smjesu, praktično dok ne napravite puter. Ulje dodajemo u ovom stadijumu jer će ubrzati proces pretvaranja orašastih plodova u puter i na kraju će biti kremastije.

Dodajte urme, kakao prah. Koristite gorki kakao, a nikako onaj koji se koristi za pravljenje čokoladnih napitaka. Prstohvat soli i vanilu i nešto oko 40 ml vode. Blendirajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu, koja će vjerovatno biti malo čvršća nego što biste očekivali. Dok blendate dodajte još malo vode i povremeno otvorite da vidite da li ste postigli željenu gustinu.

Ukoliko se dogodi u procesu da se sve izmiksa i skupi u veliku čokoladnu loptu i masnoća počne da se odvaja, samo nastavite da mutite i dodavajte tečnost dok se sve ne vrati u normalno stanje. Ovo se dogodi jer je smjesa topla i kad se dodaju vlažni sastojci, vjerovatno zbog reakcije vode i masnoće, ulje počne da se izdvaja i izgleda kao da se nikad neće popraviti. Dodatak tečnosti, možda čak i veće količine će popraviti stvari.

Prespite namaz u staklenu teglu, malo uživajte, stavite poklopac i čuvajte u frižideru nedelju-dvije dana.

Bonus video: