Energetske pločice sa kokosom i prelivom od čokolade

Kada iz pripremite energetske pločice posložite u kutiju i čuvajte u frižideru oko nedelju do deset dana

11987 pregleda 32 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sastojci:

za osnovu

200g indijskih oraha ili blago prepečenih lješnika ili badema

200g kokosovog brašna

170g svježih urmi/datula,oko 150g očišćenih

40g kokosovog ulja

veći prstohvat soli

pola kašičice vanile u prahu

voda ili biljno mlijeko, po potrebi

Za preliv

70g tamne čokolade

kašičica kokosovog ili drugog ulja

Priprema:

Kokos smjesa:

Pleh lagano premažite uljem, a zatim obložite papirom za pečenje. Možete i papir nakvasiti vodom, dobro ocijediti, a zatim obložiti posudu.

U multipraktik ili sjeckalicu najprije ubacite orašaste plodove, blendajte da se sasvim usitne. Najčešća je kombinacija indijskih oraha i blago prepečenih lješnika, ali možete koristiti samo jednu vrstu ako želite.

Dodajte kokos, prstohvat soli i vanilu i blendajte dok ne dobijete manje-više jednosličnu smjesu i dok se kokos prilično ne usitni.

Urme očistite od sjemenke i sklonite im kožicu pod tankim mlazom vode. Ukoliko vam nije važno da smjesa ostane svijetla, onda ih ostavite sa kožicom, usitniće se u sjeckalici. Ako koristite suve urme, prethodno ih potopite u vodi na 15 minuta. Suvoj smjesi dodajte urme i kokosovo ulje i mutite dok se sastojci ne sjedine. Po potrebi dodajte kašičicu vode, a ono što tražite je da smjesa bude i dalje suvkasta, ali da zadržava oblik kad je pritisnete između prstiju. Nemojte dodati previše vode, jer će pločice biti mekane. Smjesu prenesite u kalup, ravnomjerno rasporedite i dobro utapkajte prstima. Stavite u frižider dok ne napravite preliv.

Preliv:

Čokoladu je najbolje da istopite u činiji koju ubacite u šerpicu sa vrućom vodom, jer je mala količina, najbolje ćete je iskontrolisati, a i dalje je brzo. U suprotnom, istopite je na pari, tako što činiju stavite na šerpu u kojoj veoma lagano ključa voda - vodite računa da voda ne dođe u kontakt sa čokoladom. Kad čokolada krene da se topi, dodajte ulje i povremeno miješajte dok čokolada ne bude sasvim glatka i sjajna.

Prelijte preko smjese i vratite u frižider na par sati. Oštrim nožem izdijelite na pločice, posložite u kutiju i čuvajte u frižideru oko nedelju do deset dana.

Bonus video: