Neka bude fina i mekana: Trikovi kako da omekšate junetinu

Postoji nekoliko trikova koji pomažu da juneće meso ne bude žilavo, već mekano

18617 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako želite da vam se komad junetine kojeg ste ispekli 'topi u ustima' isprobajte trik s kivijem ili ananasom. Naime, ovo voće djeluje 'čarobno' na tkivo u mesu pa ono postaje izuzetno mekano.

Kivi

Ako želite da vam juneće meso bude mekano, obložite ga kriškama kivija i ostavite neko vrijeme. Naime, kivi sadrži proteolitičke enzime koji potpomažu razgradnju vezivnog tkiva u mesu pa ono postaje vrlo mekano.

Ukoliko meso stavljate u marinadu, napravite sve kao što ste planirali pa dodajte kivi nekih sat, dva prije pripreme. Pripazite da vam junetina ne stoji predugo obložena kivijem kako meso ne bi postalo previše mekano i raspadalo se tokom pripreme. Sličan učinak ima i ananas.

Cola

Cola napici su odlični za omekšavanje mesa prije prženja, posebno ako se radi o debelim šniclama. Sve što treba da uradite je da ostavite meso u coli deset minuta. Potom ga izvadite da se osuši i pržite u ulju uz dodatak crnog bibera. Biće odlično.

Limun ili sirće

Mariniranje mesa u limunovom soku će ga omekšati u roku od nekih sat vremena. Omekšaće i u sirćetu, ali u tom slučaju meso bi u marinadi sa sirćetom moralo da stoji preko noći kako bi dovoljno omekšalo, prenosi BrightSide.

Bonus video: