Smiju li se zamrzavati jela napravljena od ranije smrznutih sastojaka?

Kada se odmrzne, spremljenu hranu treba podgrijati samo jednom, jer što više puta hladite i podgrijevate hranu, to je veći rizik od trovanja. Kuvana hrana koja je zamrznuta i izvađena iz zamrzivača treba ponovo da se zagrije i pojede u roku od 24 sata od potpunog odmrzavanja

13146 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ne bacajte ostatke hrane, mogli bi da budu sjutrašnji ručak ili jelo za neki drugi dan kad vam se ne kuva. Na internet stranici britanskog nacionalnog zdravstvenog servisa (NHS) pronašli smo odgovor na pitanje za posebno obazrive - smije li se zamrzavati hrana koja je napravljena od sastojaka koji su prethodno bili zamrznuti? Na primjer: možete li zamrznuti sarmu, ako je mljeveno meso koje ste koristili kad ste je spremali ranije bilo zamrznuto?

Vrlo važno pravilo, kada je o čuvanju hrane riječ je da ostatke od jela u roku od dva sata stavite u frižider i pojedete ih u roku od 2 dana.

Održavajte temperaturu frižidera na 5 stepeni C ili niže. Redovno čistite i provjeravajte frižider kako biste bili sigurni da je higijenski ispravan i u dobrom radnom stanju.

Zamrzavanje hrane

Možete zamrznuti skoro sve, uključujući: jogurt, sir (osim mekog sira jer proces zamrzavanja utiče na teksturu) mlijeko, meso, ribu, jaja, (uključujući kuvana jaja). Stavite hranu u hermetički zatvorenu posudu ili je dobro umotajte u kese za zamrzavanje ili slično, prije nego što je stavite u zamrzivač, inače će je hladan vazduh isušiti. Banane zamrznite tako što ćete ih oljuštiti i umotatili ili staviti u hermetički zatvorenu posudu prije zamrzavanja. Sve sa visokim sadržajem vode, kao što su jagode i paradajz, biće mekano, ali je i dalje dobro za kuvanje.

Jaja

Jaja se najbolje čuvaju u frižideru jer se drže na konstantnoj temperaturi, ali se takođe mogu zamrznuti. Postoje dva načina za zamrzavanje jaja: razbijte jaje i odvojite žumanca od bjelanaca u zasebne plastične posude ili kese za hranu prije zamrzavanja. Možete i da razbijete jaja i umutite ih - poslužiće odlično za omlet i kajganu. Kuvano jaje možete bezbijedno da čuvate u frižideru nekoliko dana. Kuvana jaja se takođe mogu zamrznuti.

Zamrzavanje i odmrzavanje mesa i ribe

Stavite datum i označite meso u zamrzivaču. Nakon odmrzavanja upotrijebite ga u roku od 24 sata. Meso možete zamrznuti na duže vrijeme - i dalje će biti bezbijedno za jelo, ali će se kvalitet pogoršati, pa je najbolje da ga pojedete u roku od 3 do 6 mjeseci. Ne brinite ako je duže zamrznuto – pokušajte da ga marinirate prije kuvanja da poboljšate teksturu ili koristite bilje i začine da dodate ukus.

Ponovno zamrzavanje mesa i ribe

Nikada nemojte ponovo zamrzavati sirovo meso (uključujući živinu) ili ribu koja je odmrznuta. Možete kuvati zamrznuto meso i ribu kada se odmrznu, a zatim ih ponovo zamrznuti.

Zamrznute sirove namirnice mogu se jednom odmrznuti i čuvati u frižideru do 24 sata. U tom roku ih treba skuvati li baciti.

Kada se odmrzne, spremljenu hranu treba podgrijjati samo jednom, jer što više puta hladite i podgrijevate hranu, to je veći rizik od trovanja. Kuvana hrana koja je zamrznuta i izvađena iz zamrzivača treba ponovo da se zagrije i pojede u roku od 24 sata od potpunog odmrzavanja. Da biste smanjili gubitak, podijelite obrok na porcije prije zamrzavanja, a zatim odmrznite samo ono što vam je potrebno.

Izbegavajte da stavljate otvorene limene konzerve u frižider, jer hrana u njima može da dobije 'metalni' ukus.

Bonus video: