SAMO OBAZRIVO

Koja je hrana na zlom glasu, a zapravo je korisna

Mnogi stručnjaci upozoravaju na štetnost banana jer su obiluju prirodnim šećerima, ali one takođe ubrzavaju metabolizam, regulišu krvni pritisak...
3566 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Mnogi stručnjaci upozoravaju na štetnost banana jer su obiluju prirodnim šećerima, ali one takođe ubrzavaju metabolizam, regulišu krvni pritisak...

Neke namirnice nepravedno su okrivljene za razne zdravstvene probleme. Ako ih zauvijek protjerate iz ishrane, ostaćete bez sastojaka veoma važnih za vaše zdravlje.

Većina hrane koja se u modernim vremenima smatra nezdravom, nitricionistički je veoma vrijedna. S tim na umu, i u duhu umjerenosti, Britanci su istražili i razbili stereotipe o nekim namirnicama koje su dobre za tijelo, piše Daily Mail, a prenosi Index.

Hljeb i krompiri

Jedna od prvih stvari koje napuštamo u želji da budemo vitki i zdravi jesu ugljeni hidrati poput hleba ili krompira. Ustvari treba pripaziti na vrstu hljeba. Onaj od cijelog zrna ima četiri puta više vlakana od običnog, a često je i pun vitamina. Krompir, kad nije duboko pržen u ulju, odličan je izvor vitamina B, kao i kalijuma.

Pivo i vino

Istina je da je alkohol pun šećera koji doprinose debljanju, ali mnogobrojna istraživanja pokazala su korist od povremene čašice. Naime, pivo je izvor kalijuma, magnezijuma i selena, dok vino sadrži više vrsta vitamina iz grupe B. Vitamini ove grupe neophodni su za pretvaranje ugljenih hidrata, proteina i masti u energiju kao i za njihovo korišćenje u obnavljanju i izgradnji tjelesnih tkiva, a kao takvi važni su za zdravlje kože, kose i mišića, za jak imunosistem, te za zdravlje nervnog sistema. Istraživanja su pokazala i kako vino i pivo, kad se konzumiraju umjereno, mogu imati pozitivan efekat na sprečavanje rizika od srčanog odnosno moždanog udara.

Jaja

Dok je s jedne strane mudro ograničiti unos jaja zbog visoke količine holesterola koji može da blokira arterije, valja imati na umu da su jaja osobito hranljiva namirnica koja sadrži najmanje 11 različitih vitamina i minerala. Takođe, bogata su velikom količinom kvalitetnih proteina.

Banane

Mnogi stručnjaci upozoravaju na štetnost banana jer su obiluju prirodnim šećerima, ali takođe su bogate kalijumom, vlaknima i vitaminima C i B6. Osim toga, mogu se koristiti umjesto sportskih napitaka jer ubrzavaju metabolizam, regulišu krvni pritisak, dobre su za bakterije probavnog sistema, mogu ublažiti stomačne tegobe...

Govedina

Nekad je teško 'ne' i ne osjećati grižu savjesti kad se odlućite za sočan hamburger ili pljeskavicu, ali u stvarnosti ove namirnice sadrže visokokvalitetne proteine i oblik zasićenih masti koje sugerišu da nisu toliko nezdrave kao što ponekad mislimo. Stearinska kiselina, koja se nalazi u govedini i svinjetini, može smanjiti rizik od srčanih bolesti tako što smanjuje nivo holesterola u krvi.