U OSTROSU INFO DAN O PREVENCIJ I MELANOMA

Savjetima pomoći i mještanima ruralnih područja

Ambulanta Ostros je dio JZU Dom zdravlja Bar, od kojeg je udaljena četrdesetak kilometara
278 pregleda 0 komentar(a)
Sa Info dana u Ostrosu, Foto: Radomir Petrić
Sa Info dana u Ostrosu, Foto: Radomir Petrić

Opšta bolnica "Blažo Orlandić" održala je u Ostrosu Info dan o ranom otkrivanju melanoma kože, sluznica i oka.

Specijalista dermatovenerolog dr Biljana Raičević je o značaju prevencije i rane dijagnostike melanoma upoznala preko 20 mještana u ambulanti Ostros.

Ističući da je ovakav skup, kakvih će još biti širom opštine, namijenjen podizanju svijesti opšte populacije na ruralnom području, iz bolnice su "Vijestima" ukazali da je Info dan dio trilateralnog IPA projekta “MELAdetect” Hrvatske, BiH i Crne Gore, kroz koji je barska bolnica do sada već dobila modernu i skupocjenu dijagnostičku opremu.

"Mještanima je skrenuta pažnja da je neophodno redovno vršiti samopregled kože, te da, ukoliko primijete bilo kakve promjene na koži, to odmah jave izabranom ljekaru kako bi se pravovremeno reagovalo u slučaju sumnjivih i malignih promjena. Dr Raičević istakla je i značaj opreme koju smo dobili kroz projekat, kao što je dermoskop za mapiranje cijelog tijela koji umnogome utiče na blagovremeno otkrivanje i praćenje promjena na koži. To je potpuno besplatno i dostupno prije svega pacijentima koji gravitiraju barskoj bolnici, a onda i ostalim osiguranicima u Crnoj Gori", rekao je direktor barske bolnice dr Dragoslav Tomanović.

On je ispred projektnog tima bolnice na ukazanoj pomoći i podršci u Ostrosu zahvalio dr Ganimete Hodža i njenim saradnicima, dodajući da je dr Hodža pomagala i prevođenjem na albanski jezik.

"Po završetku predavanja i upoznavanja sa “MELAdetect”, mještanima su podijeljene edukativne brošure, a potom je dr Raičević obavila individualne preglede, dajući savjete, sugestije i predloge o daljem tretmanu promjena na koži koje je primijetila kod pregledanih", dodao je dr Tomanović.

Ambulanta Ostros je dio JZU Dom zdravlja Bar, od kojeg je udaljena četrdesetak kilometara. Teritorijalno pokriva krajinska i šestanska mjesta Arbneš, Veliki Ostros, Mali Ostros, Martiće, Koštanjicu, Bobovište, Ckla, Tejane, Šestane, Brisku, Gornje i Donje Muriće, Gornje i Donje Đuravce i Livare, u kojima živi oko 2000 stanovnika. U ambulanti je registrovano 1.645 pacijenata, a prosječno se izvrši od 600 do 750 pregleda na mjesečnom nivou.

“MELAdetect” je dio EU programa Interreg IPA prekogranične saradnje Hrvatske, BiH i Crne Gore od 2014-2020, ukupne vrijednosti 652.427 eura. Vodeći partner je Zavod za javno zdravstvo Zadar, a projektni partneri su Sveučilište Zadar, Agencija za razvoj zadarske županije, Medicinski fakultet Sveučilišta Mostar i JZU Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar.

Preporučujemo za Vas