Erektilna disfunkcija - prvi korak liječenja je priznanje

Svaku slabost na tom polju mnogi muškarci još uvijek shvataju kao dovođenje u pitanje vlastite muškosti, te kao priznavanje slabosti i nesposobnosti
1119 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svakoga dana sve više muškaraca odlučuje da potraži pomoć zbog poremećaja o kojemu se do prije nekoliko godina vrlo malo znalo, a još manje govorilo. U prošlosti najčešće sveden pod zajednički nazivnik i nazivan impotencijom, u posljednjih nekoliko godina taj je poremećaj jasnije identifikovan pod nazivom erektilna disfunkcija

Problemi u polnom životu muškaraca kroz veći dio istorije smatrani su tabu-temom, a rijetki su bili muškarci koji bi s ljekarom otvoreno porazgovarali o postojećem seksualnom problemu ili polnoj nemoći te zatražili savjet ili liječenje. I danas, posebno u patrijarhalnim društvima, kod muškaraca postoji blokada kada treba progovoriti o vlastitoj seksualnosti. Svaku slabost na tom polju mnogi još uvijek shvataju kao dovođenje u pitanje vlastite muškosti, te kao priznavanje slabosti i nesposobnosti. Srećom, svijest muškaraca o ovom problemu u posljednjih se nekoliko godina znatno promijenila i tek sada su ljekari dobili bolji uvid u učestalost pojave erektilne disfunkcije kod muškaraca.

Šta je erektilna disfunkcija?

Muškarci koji pate od erektilne disfunkcije u nemogućnosti su da postignu erekciju i zadrže je dovoljno jakom do kraja odnosa.

Erektilna disfunkcija (ED) predstavlja trajnu ili povremenu nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije prikladne za kvalitetan odnos. Termin predstavlja tačniji termin od impotencije, budući da mnogi sterilnost, probleme s ejakulacijom, postizanjem orgazma ili pak manjak snage i seksualne moći takođe smatraju impotencijom. Takvo stanje ne smatra se normalnim ni u jednom životnom dobu, te ga je potrebno liječiti. Prema mnogim istraživanjima, čak 90 posto muškaraca do četrdesete godine života barem jednom osjeti simptome.

Šta je uzrok

Oko 90% uzroka ED su fizičkog porijekla! Kako bismo najbolje shvatili uzroke ED, potrebno je shvatiti procese u organizmu koji predstoje postizanju erekcije. Unutrašnjost penisa sastoji se od tri cilindrične strukture. Dvije predstavljaju šupljikavo tijelo penisa (lat. corpora cavernosa), valjkaste tvorbe sačinjene od erektilnog tkiva isprepletenog krvnim žilama. Između njih nalazi se spužvasto tkivo (lat. corpus spongiosum) unutar kojega se nalazi i mokraćna cijev ili uretra, koja služi za izlučivanje urina i sperme.

Erekcija započinje u mozgu, gdje započinje seksualna uzbuđenost. Iz mozga kreću nervni signali, koji zatim preko leđne moždine dolaze do završetaka nervnih vlakana u penisu, koja pak “narede” krvnim žilama da se opuste, prošire i propuste krv u penis što rezultira erekcijom. Kako krv nadire u šupljikavo tijelo, prazan prostor se širi i stvara pritisak na žile koje služe za oticanje krvi. Taj pritisak zatvara krvne žile i sprečava oticanje. Budući da više krvi dolazi u penis nego što iz njega izlazi, penis se ukrućuje i nastaje erekcija. Nakon orgazma, pritisak na krvne žile prestaje i krv se ispušta iz penisa čime erekcija i prestaje. Kao što možemo vidjeti, erekcija predstavlja vrlo složen proces u koji su uključeni mozak, krvne žile, nervi i glatko mišićno tkivo unutar penisa. Ukoliko bilo koja od navedenih karika ne obavlja svoj posao na pravilan način, muškarac možda neće biti u stanju da postigne ili održi erekciju. Tada nastupa stanje koje nazivamo erektilna disfunkcija. Sada kada smo se detaljnije upoznali s procesom erekcije, vratimo se njenim uzrocima. Malo je poznata činjenica da gotovo 90 posto uzroka ED-a otpada na neki fizički poremećaj u organizmu. Samo desetak posto otpada na psihološke uzroke, a i oni su često samo rezultat nekog već postojećeg fizičkog problema.

Tri osnovne grupe problema:

Nedovoljan dotok krvi u penis - ovakvo stanje može biti uzrokovano mnogim bolestima ili stanjima, a jedno od najčešćih je ateroskleroza, odnosno zakrčenje krvnih sudova. ED često predstavlja jedan od prvih simptoma ove bolesti. Ateroskleroza može biti uzrokovana dijabetesom, visokim pritiskom, visokim kolesterolom ili pušenjem.

Krv se ne zadržava u penisu - muškarci s ovim problemom ne mogu održati erekciju tokom seksualnog odnosa, budući da se krv ne zadržava u penisu. Ovakav problem može biti rezultat oštećenja glatkog mišićnog tkiva u penisu.

Nervne poruke poslane iz mozga i leđne moždine ne dopiru do penisa - ukoliko nervna stimulacija ne stiže do penisa može se javiti problem s erekcijom. Ovakav problem mogu uzrokovati mnoge bolesti, uključujući dijabetes, Parkinsonovu bolest ili multiplu sklerozu.

Prvi korak - priznanje

Prvi korak u liječenju problema s erektilnom disfunkcijom je priznanje da problem postoji. Muškarci često ne žele da priznaju da nešto nije u redu s njihovom muškošću, pa je tako prepoznavanje problema vrlo važan korak. Sljedeći korak je posjeta ljekaru, obavljanje pregleda i savjetovanje oko načina liječenja. Sasvim je normalno da prilikom posjeta lejkaru osjećate neprijatnost jer treba da razgovarate o seksualnom životu. Važno je da shvatite da nikako niste jedini koji patite od erektilne disfunkcije te da se takvi problemi ne događaju samo vama. U zavisnosti od istorije bolesti i pregleda, ljekar će vjerovatno naručiti određene laboratorijske testove koji će mu pomoći u odluci o načinu liječenja. Ljekar će procijeniti postoji li neka bolest ili stanje na koje je potrebno posebno pripaziti prije liječenja.

Kako među muškarcima raste svijest o erektilnoj disfunkciji te kako ih sve više prihvata to stanje kao nešto s čime se treba suočiti i što treba liječiti, tako i ljekari dobijaju sve više informacija koje im mogu pomoći u istraživanjima i pronalasku novih i efikasnijih načina liječenja.

Postoje brojni načini liječenja, no danas najpopularniji i najefikasniji način je liječenje lijekovima, tzv. inhibitorima fosfodiesteraze tipa 5 (PDE-5). Spomenuti lijekovi najčešće sadrže aktivnu supstancu pod nazivom sildenafil. Sildenafil nije niti hormon, niti afrodizijak, već djeluje samo ukoliko postoji seksualna stimulacija, te povećava protok krvi u penis. Inhibitori fosfodiesteraze djeluju brzo i vrlo uspješno omogućuju postizanje i održavanje erekcije tokom polnog odnosa, a imaju mali broj nuspojava slabijeg intenziteta.

Ipak, važno je posavjetovati se s ljekarom prije uzimanja ovih lijekova, budući da određena stanja i bolesti stvaraju prepreku uzimanju ovih ljekova. Prije svega tu se radi o bolestima srca i ljudima koji uzimaju ljekove koji sadrže nitrate.

Rezultat je mnogih bolesti

Bolesti bubrega - bolesti bubrega utiču na hormone, cirkulaciju, funkciju nerava i nivo energije. U mnogim slučajevima ove promjene uzrokovaće promjenu u seksualnom porivu muškarca ili njegovim seksualnim mogućnostima.

Bolesti krvnih sudova - uključuju već spomenutu aterosklerozu, visok krvni pritisak i visok holesterol u krvi. Ove bolesti odgovorne su za čak 70 posto slučajeva ED budući da sprečavaju normalan protok krvi u mozak, srce i penis.

Dijabetes - može uzrokovati oštećenja na nervima i arterijama koja zatim mogu otežavati postizanje erekcije. Otprilike 35 do 50 posto muškaraca koji pate od dijabetesa takođe imaju problema i s erekcijskom disfunkcijom.

Osim pomenutih, postoji još mnoštvo drugih fizičkih uzroka erekcijske disfunkcije.Među njima treba pomenuti hirurške zahvate, ozljede, hormonalne neravnoteže, konzumaciju alkohola, cigareta i droga, kao i velik broj ljekova koji kao nuspojavu mogu imati pojavu ED (najčešće ljekovi za liječenje visokog krvnog pritiska, depresije i alergije).

Kako normalan seksualni život zahtijeva da um i tijelo rade zajedno, tako mnogi emocionalni ili psihološki problemi mogu dovesti do poteškoća u postizanju erekcije. Često su ti psihološki problemi i uzrokovani upravo erekcijskom disfunkcijom i nezadovoljstvom koje ona stvara.

Pliva zdravlje

Bonus video: