Zbog klimatskih promjena: Evropi prijete zarazne bolesti

Ranije je širenje denga groznice bilo ograničeno na tropska i suptropska područja jer su niske temperature ubijale larve i jajašca komaraca
793 pregleda 0 komentar(a)
Tigrasti komarac, Foto: Pixabay
Tigrasti komarac, Foto: Pixabay
Ažurirano: 07.05.2019. 16:33h

Infektolozi upozoravaju da bi se Evropa zbog klimatskih promjena mogla suočiti s povećanim rizikom od pojava bolesti koje šire komarci i krpelji. Širenje komaraca već je uzrokovalo pojavu denga groznice u Francuskoj i Hrvatskoj, malariju u Grčkoj, groznicu Zapadnog Nila u nekoliko zemalja jugoistočne Europe i virusa chikungunye u Italiji i Francuskoj, piše Jutarnji list.

"Sredozemna Europa sada je djelimično i tropska regija gdje se tigrasti komarac već odomaćio", rekao je Giovanni Rezza, upravnik Odjeljenja za zarazne bolesti pri Institutu za javno zdravlje u Rimu. On je sa profesorom Janom Semenzom iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) autor izvještaja o mogućem širenju takvih bolesti kontinentom.

"Agencije za javno zdravlje moraju unaprijediti nadzor, na primjer putem sistema ranog upozoravanja i povećati svjesnost potencijalnih rizika među zdravstvenim radnicima i u javnosti", rekao je Semenza.

Ranije je širenje denga groznice bilo ograničeno na tropska i suptropska područja jer su niske temperature ubijale larve i jajašca komaraca, kažu naučnici."Klimatske promjene, međutim, nisu jedini faktor širenja transmisivnih zaraznih bolesti Europom", upozorava Semenza. Tome doprinose i globalizacija i urbanizacija, naglasio je.

U dijelovima sjeverne Europe, pak, u porastu su encefalitis i lajmska borelioza, bolesti koje šire zaraženi krpelji. Toplije zime i rana vruća ljeta mogli bi u budućnosti pogodovati porastu broja krpelja, kažu stručnjaci. Godišnje se u EU-u u prosjeku zabilježi 65.000 slučajeva lajmske borelioze.

Teško je predvidjeti koliko će se širiti transmisivne zarazne bolesti u budućnosti jer to zavisi od nekoliko činilaca: od porasta temperatura, međunarodnih putovanja i prilađavanja klimatskim promjenama.

Bonus video: