SASTANAK UDRUŽENJA GINEKOLOGA I AKUŠERA CRNE GORE

Crnogorski i inostrani stručnjaci na skupu u Bečićima

Na skupu je, u duhu inovativnih načina liječenja, bilo riječi i o primeni matičnih ćeija u liječenju različitih oboljenja
3321 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka
Sa sastanka
Ažurirano: 14.05.2019. 10:35h

U hotelu “Falkensteiner” u Bečićima, Udruženje ginekologa i akušera Crne Gore u saradnji sa kompanijom Bio Save organizovalo je stručni skup sa međunarodnim učešćem.

Pored velikog broja crnogorskih stručnjaka ovom renomiranom skupu su prisustvovali i uvaženi gosti iz Njemačke i Poljske - dr Dirk Bškup iz jedne od najboljih laboratorija u Evropi i svijetu, Cenata GmbH i Tomaž Baran iz Famicord Group-a, jedine banke matičnih ćelija u Evropi, koja ima svoju kliniku za liječenje matičnim ćelijama.

O značaju neinvazivnog prenatalnog testiranja i upotrebi matičnih čelija održane su prezentacije u kojima je ukazano na najnovije svjetske trendove i na to kako mi pratimo sve ono što je u oblasti moderne medicine najnovije i najdragocenije.

“Neinvazivno prenatalno testiranje postaje standardna analiza u ranoj trudnoći koja može ukazati na najčešće genetske anomalije koje se mogu javiti kod bebe. Harmony test se izvodi jednostavnim vađenjem krvi i nakon samo tri dana trudnica dobije izvještaj da li beba ima neki od genetskih poremećaja. Cenata, kao referentna laboratorija sarađuje sa kompanijom Bio Save, I obezbeđuje trudnicama u Crnoj Gori dostignuća vrhunske nemačke medicine”, izjavio je Dirk Biškup, direktor Cenate

U ime domaćih stručnjaka obratio se dr Vojislav Miketić, predsednik Udruženja ginekologa i akušera Crne Gore:

“Smatram da su trudnice u Crnoj Gori dovoljno informisane o prenatalnm testiranju. Neinvazivni prenatalni testovi iz krvi trudnice su jedna od boljih tekovina savremene medicine, međutim bez obzira na svu dostupnost informacija, uvek je značajno da se buduća majka posavjetuje sa ljekarom koji joj vodi trudnoću, što naše žene uglavnom i čine”.

Na skupu je, u duhu inovativnih načina liječenja, bilo riječi i o primeni matičnih ćeija u liječenju različitih oboljenja.

“Matične ćelije su budućnost medicine. Svake godine medicinski stručnjaci iz celog svijeta otkrivaju nove načine liječenja mnogobrojnih bolesti matičnim ćelijama. Najviše nade se polaže u liječenje autizma, cerebralne paralize, multiple skleroze i dijabetesa. Famicord kao najveća evropska banka za matične ćelije daje mogućnost pohrane matičnih ćelijaiz krvi i iz tkiva pupčanika građanima Crne Gore preko našeg partnera za ovaj region, kompanije Bio Save", izjavio je Tomaž Baran, uvaženi gost iz Poljske.

Sastanak je bio akreditovan od strane Ljekarske komore Crne Gore i bodovan po pravilniku za KME.

Preporučujemo za Vas