Krhke kosti odnesu više života nego rak dojke

Mnogi muškarci misle da je osteoporoza bolest žene. Pogrešno misle. Milioni muškaraca imaju osteoporozu
4765 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Mnogim čitaocima vjerovatno nije poznat podatak da ta bolest krhkih, lomljivih kostiju odnese više života nego rak dojke.

Ovdje je navedeno nekoliko upozoravajućih istina koje bi mogle da ugroze zdravlje kostiju.

Kalcijum u obliku dodataka nije jedino rješenje. Kalcijum je od kritične važnosti za održavanje zdravlja kostiju, međutim on nije sve što je potrebno. Ustvari, mnoga ispitivanja pokazuju da određene vrste hrane štite kosti djelotvornije nego tablete. Održavanje zdravlja kostiju je lakše uz pomoć hrane koja sadrži vitamin D, potreban za resorpciju kalcijuma (mlijeko, žumance, pojačane žitne pahuljice) i vitamin K, koji takođe može da pomogne resorpciju kalcijuma (prokelja, tamno zeleno lisnato povrće, kao spanać, kelj, kupus). Organizam treba redovno izlagati sunčevom, dnevnom svijetlu.

Slomiti kost u 30-tim godinama života nije samo loša sreća. Osim ako se radi o saobraćajnoj nesreći ili padu s prozora, mlada žena ne bi trebalo lako da slomi kost. Ako žena slomi kost već nakon običnog posrtanja za vrijeme hoda ili doživi frakturu bez nekog očitog razloga, doktor bi trebalo da je pošalje na test za mjerenje gustine koštane mase. Razumljivo, to se odnosi i na muškarce.

Rizik od razvoja osteoporoze se povećava ako...

- ste žensko - ste stariji od 65 godina - ste nakon 30-te godine života doživjeli lom kosti, koji nije bio uzrokovan nekom traumom - je vaša majka, baka, ili sestra doživjela lomove kosti kao odrasla osoba - pušite - ste nježne građe - uzimate neke lijekove, posebno kortikosteroide - ne vježbate, nego tokom dana uglavnom sjedite - je u prehrani stalno prisutan manjak kalcijuma

Loše držanje tijela vaših roditelja je i vaš problem

Osteoporoza se javlja u porodicama. Genetika je vrlo važna u toj bolesti. Ako su vaš otac, majka ili baka izgubili četiri do pet centimetara na visini ili su se pogrbili, ili je bilo koji roditelj doživio lom kosti u svojim starijim godinama, preduzmite preventivne mjere. Zatražite od svog ljekara savjet bi li bilo korisno započeti s hormonalnom terapijom uz to što ćete sprovesti i promjene u ishrani i krenuti s redovnom vježbom.

Nisu u pitanju samo žene

Mnogi muškarci misle da je osteoporoza bolest žene. Pogrešno misle. Milioni muškaraca imaju osteoporozu. Iako je gubitak koštane mase manji kod muškaraca, oni takođe doživljavaju bolove u leđima i frakture, uglavnom na kičmi, kuku i ručnom zglobu. Muškarci od 25 do 65 godina trebalo bi da konzumiraju barem jedan gram kalcijuma dnevno, a oni stariji od 65 godina, jedan i po gram. Fizička aktivnost je takođe važna (hodanje, jogging, itd.), jer štiti gustinu koštane mase.

Testovi za koštanu gustinu ne moraju da otrkiju rizično stanje. Ako se ti testovi sprovedu samo na nekim dijelovima kostura (recimo ručni zglob, prsti, pete), mogu dati normalan nalaz, ali to ne mora značiti da je to precizna procjena zdravlja kostura. Gubitak koštane mase nije jednak u cijelom tijelu.

Čovjek može više da izgubi na jednom mjestu nego na drugom. Važno je izvršiti mjerenje na kritičnim mjestima (kuk, kičma), gdje se najozbiljnije frakture dešavaju.

Ne postoje tablete za izlječenje osteoporoze, ipak...

Farmaceutska industrija stavlja na tržište ljekove koji mogu nadoknaditi nešto koštane mase koja je izgubljena i mogu smanjiti rizik lomova kostiju, ali, nažalost, ne mogu potpuno vratiti ono što je izgubljeno.

Slično je s hormonalnom nadomjesnom terapijom koja povećava resorpciju kalcijuma, smanjuje gubitak kalcijuma i inhibira destrukciju kostiju, međutim bilo kakva zaštita kostiju prestaje jednom kad se prekine s hormonskom nadomjesnom terapijom.

Bonus video: