POMAŽE PRI REKREACIJI, MOŽE OTKLONITI STRES...

Zašto je čitanje dobro za nas?

Još jedna studija pronašla je da odrasli koji redovno čitaju ili igraju mentalno zahtjevne igre poput šaha ili slagalica za oko 2 i po puta manje obolijevaju od Alchajmerove bolesti, prenosi “ABC News”.
1973 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Da li ste znali da ljubav prema čitanju vaš mozak može zaštititi od Alchajmerove bolesti, smanji uticaj stresa na vaš organizam, osnaži pozitivno mišljenje i ojača prijateljske veze?

1. Čitanje poboljšava pamćenje

Čitanje mozgu daje kompletno drugačiji tretman nego gledanje televizije ili slušanje radija. Bez obzira na to da li čitate zahtjevnu literaturu ili uputstvo za upotrebu nekog kućnog aparata, djelovi mozga koji su zaduženi za funkcije kao što su vid, jezik i učenje putem asocijacija povezuju se u jedinstvenu neuronsku mrežu koja je specifična za aktivnost čitanja, što donosi brojne blagodeti sa mozak. Dr Ken Pju, direktor istraživačke laboratorije Haskins, kaže da ova navika stimuliše naš mozak na mišljenje i pozitivno utiče na koncentraciju.

2. Čitanje može pomoći pri rekreaciji

Jedan od trendova savremenog vježbanja jeste vježbanje uz knjigu (na steperu, traci za trčanje, sobnom biciklu). Knjiga može da nam okupira pažnju dok vježbamo, prema “Weight Watchers” magazinu, i na taj način duže se možemo zadržati na spravi za vježbanje i svoj trening učiniti efikasnijim. Dr Mišel Olson, profesor sa Oburn univerziteta, za pomenuti magazin objašnjava da je važno, pri čitanju i vježbanju, voditi računa o položaju ramena i vrata, a neke od savremenih mašina nude i postolje za knjige ili časopise koje korisnici sprava čitaju dok vježbaju.

3. Čitanje podmlađuje mozak

Nedavno sprovedena studija na Raš univerzitetskom medicinskom centru pokazala je da čitanje može “izbrisati” nekoliko godina starosti našeg mozga.

Odrasli koji svoje slobodno vrijeme provode angažovani u kreativnim i intelektualno izazovnim aktivnostima (kao što je čitanje) za oko 32% imaju nižu stopu pada kognitivnih funkcija kasnije tokom života. “Izazovi za mozak čine ga efikasnijim, tako što mijenjaju njegovu strukturu tako da može da funkcioniše pravilno uprkos neuropatologiji koja se povezuje sa godinama,” objašnjava Dr Robert S. Vilson, profesor neuropsihologije sa Raš univerzitetskog medicinskog centra.

Još jedna studija pronašla je da odrasli koji redovno čitaju ili igraju mentalno zahtjevne igre poput šaha ili slagalica za oko 2 i po puta manje obolijevaju od Alchajmerove bolesti, prenosi “ABC News”.

4. Čitanje može otkloniti stres

Zanimanje omiljenom literaturom može smanjiti nivoe nezdravnih hormona stresa poput kortizola, prenosi “Weight Watchers”.

U studiji sprovedenoj u Velikoj Britaniji, učesnici su se izlagali aktivnostima koje su im izazivale anksioznost, a zatim su nekoliko minuta čitali, slušali muziku ili igrali video igrice. Nivo stresa kod onih koji su čitali opao je za 67%, što je značajno više u odnosu na one koji su slušali muziku i igrali igrice.

5. Čitanje povećava fond riječi

Čak iako je većina nas davno izašla iz školskih klupa, danas je široko rasprostranjen stav da se proces obrazovanja može odvijati neprekidno kroz život. Tako i čitanje može proširiti fond riječi kojim raspolažemo. Štaviše, istraživači procjenjuju da je oko 15% svih riječi koje naučimo tokom života, naučeno putem čitanja, piše “Scholastic”. Ovo je posebno važno za djecu, čiji fond riječi je u direktnoj i snažnoj vezi sa knjigama koje čitaju.

6. Čitanje poboljšava empatiju

Priče koje čitamo nude nam perspektive koje nam mogu promijeniti život, smatraju istraživači sa Jork univerziteta.

Postati umiješan u živote likova povećava našu sposobnost razumijevanja emocija drugih ljudi.

Posmatranje svijeta očima Olivera Tvista, na primjer, može nam učiniti bliskijim probleme sa kojima se sreću napuštena djeca.

7. Čitanje može pomoći definisanju životnih ciljeva

Čitanje o nekome ko je prevazišao probleme i prepreke na putu ka svom cilju i nas same može podstaći da definišemo i dosegnemo svoje ciljeve, smatraju istraživači sa Ohajo univerziteta. Ukoliko biste voljeli povišicu, lik iz knjige koji istu zahtijeva od svog šefa može nas podstaći da učinimo isto. Što se više identifikujemo sa likovima i njihovim iskustvima, to je veća vjerovatnoća da će nas oni podstaći na akciju.

8. Čitanje pomaže da se osjećamo povezanijim međusobno

Kada se identifikujemo sa likovima u knjigama, možemo iskusiti osećaj povezanosti sa drugim ljudima, navode istraživači Univerziteta u Bafalu. Drugim riječima, čitanjem “Marley and me“, možemo se bolje razumjeti sa ljudima koji vole i gaje pse.

9. Čitanje nas može razvedriti

Priče sa srećnim krajem svakako nas rasvesele, ali i mimo toga, različite priče koje u knjigama pratimo i na suptilnije načine mogu izazvati pozitivna osjećanja. Čak i manji događaji u priči mogu podgrijati neka lijepa sjećanja. Na primjer, ako glavni lik u knjizi ide na plažu, i mi se možemo prisjetiti sopstvenog odlaska na plažu gdje smo uživali.

10. Čitanje pomaže da uštedimo

U poređenju sa nekoliko odlazaka u bioskop, odlaskom u zabavni park ili nekoliko večera u restoranima - čitanje je mnogo jeftinije, a odnos uloženog novca i zadovoljstva koje knjigoljupci osećaju ide u prilog čitanju. A tu je i lokalna biblioteka, što znači da troškovi čitanja mogu biti zaista simbolični, a benefiti, očigledno, nemjerljivi.

Izvor: Reader’s Digest