KONAČNO

Naučno otkriće zbog kojeg će muškarci odahnuti: Kraj ćelavosti?

Proces se razlikuje od drugih po regeneraciji folikula, obezbijeđen je neograničen broj ćelija
5270 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Naučnici sa Instituta za medicinska istraživanja "Senford Barnhem Pribis" su, upotrebom matičnih ćelija, uspjeli da uzgaje neograničenu količinu prirodne kose

Naučnicima je uspjelo da, presađivanjem ljudskih matičnih ćelija, stvore folikule kose na miševima, koje rastu kroz kožu. Oni se nadaju da će isti proces uspjeti da ponove na ljudima.

"Sada imamo robusnu, visokokontrolisanu metodu za stvaranje kose prirodnog izgleda, koja raste kroz kožu. To je ključni pomak u razvoju terapija kod gubitka kose i na području regenerativne medicine. Proces se razlikuje od drugih po regeneraciji folikula, jer je obezbijeđen neograničen broj ćelija."

"Na taj način uspjećemo da poboljšamo život milionima ljudi koji traže rješenje problema sa gubitkom kose. Ćelije koje koristimo dolaze iz krvi pacijenta, i imunološki sistem ih, najverovatnije, prihvata", kazao je plastični hirurg Ričard Čafu.

Rezulati otkrića su objelodanjeni na konferenciji Međunarodnog društva za istraživanje matičnih ćelija, održanoj krajem juna u Los Anđelesu. Naučnicima je za ove zapanjujuće rezulate dodeljena nagrada za zasluge, a kompanija Stemson Therapeutics je licencirala njihovu tehnologiju, piše Eureka Alert.

Preporučujemo za Vas