UVRSTITE U JELOVNIK ZDRAVE NAMIRNICE

Maline i borovnice umjesto pilula

Redovno konzumiranje borovnice smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2, jer pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, a bogate su i vlaknima i proteinima. Malina ima jaka antioksidativna svojstva
4304 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ljeto je idealno vrijeme da promijenite loše navike i uvrstite u jelovnik zdrave namirnice. Preporučuje se što više borovnica i malina jer su bogate vitaminima A, B i C kao i antioksidansima.

Tamne bobice su posebno blagotvorne za srce i metabolizam.

Redovno konzumiranje borovnice smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2, jer pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, a bogate su i vlaknima i proteinima.

Malina ima jaka antioksidativna svojstva. To znači da smanjuje djelovanje slobodnih radikala i tako štiti od raka. Oni čija je ishrana bogata malinom imaju manji rizik da se razbole od dijabetesa.

Ako redovno jedete maline imaćete ljepši ten, jaču kosu, bolje zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sistema, snažniji imunitet i manji rizik od upala. Štiti od raka debelog crijeva, dojke, materice, jednjaka i prostate. Fitonutrijenti u malini sprečavaju širenje ćelija raka, tako što ih podstiču na apoptozu, odnosno samouništenje.

Dvjesta grama ovog voća na dan sadrži preporučene količine vitamina C. Obiluje i vlaknima, folnom kiselinom, vitaminom K, E5, manganom, magnezijumom, bakrom, kalijumom i omega 3 masnim kiselinama.

Oni čija je ishrana bogata malinom imaju manji rizik da se ugoje i razbole od dijabetesa. Prednost ishrane ovim voćem je i u tome što kožu čini otpornijom na štetne zrake sunca.

Čaj od lista maline pomaže kod menstrualnih grčeva, jakih krvarenja i iscjetka iz vagine. Primijenjen nakon porođaja ubrzava oporavak materice i podstiče stvaranje mlijeka. Ovaj čaj može da se koristi i za jačanje desni, dezinfekciju krajnika, sprečavanje proliva i kod očnih oboljenja. Priprema čaja: kašičicu lista maline prelijte šoljom vruće vode. Procijedite nakon 10 minuta i pijte toplo, dvije do tri šolje na dan.​