ZNAČAJNO VEĆI RIZIK

Debljina puno opasnija nego što se mislilo: Karcinom napada gojazne

Rad grupe autora, objavljen u International Journal of Epidemiology, navodi da debljina čini dvostruko veći rizik za rak bubrega, jajnika, materice i adenokarcinom jednjaka, četiri puta za rak gušterače i rak debelog crijeva
3798 pregleda 0 komentar(a)
Ilistracija, Foto: Martin Vorel
Ilistracija, Foto: Martin Vorel

Višak kilograma drugi je među uzrocima raka u razvijenim zemljama, odmah nakon pušenja, zaključak je studije kojom je utvrđeno da je veličina rizika dosad pripisivana debljini za obolijevanje od raka bitno veća nego što se smatralo, prwnosi Novi list.

Rad grupe autora, objavljen u International Journal of Epidemiology, navodi da debljina čini dvostruko veći rizik za rak bubrega, jajnika, materice i adenokarcinom jednjaka, četiri puta za rak gušterače i rak debelog crijeva.

Do takvog zaključka došlo se specifičnom metodom, tzv. Mendelovom randomizacijom i analizom akumulisane izloženosti višku kilograma tokom godina, navodi dnevnik.

"Mendelova randomizacija proizvodi procjene uzročnih odnosa, konkretnije, koristi pojedine varijacije gena s poznatom funkcijom s ciljem procjene kauzalnih učinaka na nastanak nekog procesa, bolesti itd.", pojasnio je za Večernji list genetičar Dragan Primorac. On napominje da rezultati dobijeni takvom analizom nemaju apsolutnu sigurnost budući da nisu ukalkulisali nepoznate genetske varijacije koje takođe mogu imati veliku ulogu u nastanku bolesti.

Dosad se, kako piše u studiji, smatralo da se šest odsto svih vrsta raka može pripisati debljini, ali podaci prikupljeni za taj rad kažu da je taj podatak vjerojatno podcijenjen.

Pomenuta studija nije prva koja se bavi istraživanjem debljine kao uzročnika pojedinih vrsta raka, ali otkriva da je ta povezanost puno veća nego što se dosad mislilo.