NIJE DOVOLJNO RANIJE OTIĆI NA SPAVANJE

Da li ujutro teško ustajete iz kreveta?

Ako ne možete ništa od toga da promijenite ili ako ste jako deprimirani, potražite pomoć i savjet kod psihologa ili psihijatra
3408 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mnogi ljudi teško i nerado ustaju ujutro iz kreveta. Budući da nije malo onih koji naveče odlaze u krevet prilično kasno, čovjek bi pomislio da je razumno rješenje jednostavno naveče otići ranije na spavanje. To rješenje izgleda logično, međutim nije efikasno: da li čete se osjećati svježi i odmo­rni ujutro zavisi od toga koliko duboko (čvrsto) spavate, a ne koliko dugo spavate. A to koliko duboko i čvrsto spavate opet zavisi od raznih faktora, kao na primjer, da li ste tokom dana potišteni, da li se dosa­đujete, koliko pažnje posvećujete vježbi, da li pušite, da li pijete puno crne kafe, uzimate li tablete za spavanje, da li se često naveče svađate s mužem ili ženom, da li ste zadovoljni sa svojim poslom ili ste možda nezaposleni, imate li neki hobi, da li možda mrzite svoj posao domaćice, da li stalno brinete zbog neplaćenih računa, da li se rijetko smijete itd., itd. Skupi li se nekoliko ovakvih nepovoljnih faktora zajedno, nije onda čudno ako se takva osoba želi sakriti u krevet i zadržati što dulje svoju glavu pod pokrivačem.

Postoje dva tipa spavanja: jedan za vrijeme kojeg se očne jabučice, dok su pokrivene kapcima, brzo pokreću naprijed i natrag, i drugi u kojem one to ne čine. Da bi čovjek riješio svoj problem jutarnjeg ustajanja, on treba više ovog drugog tipa spavanja. Ta vrsta spavanja može opet da ima neko­liko stadija, od laganog do dubokog sna. Za vrijeme noći čovjek može na­izmjenično da prože razne faze sna: fazu spavanja s brzim pokretima očiju, pa onda prijeći na fazu spavanja bez brzih pokreta očiju, da bi se nakon nekog vremena, tijekom noći, opet vratio na prethodnu fazu.

Upravo količina ovog dubokog sna bez brzih pokreta očnih jabučica određuje da li ćete se ujutro ustati „na krivu nogu“. Svako se od nas vje­rovatno sjeća noći u kojima je spavao i po više od 10 sati, pa ipak se bu­dio iscrpljen. To obično znači da smo noć proveli prevrćući se i okrećući se u krevetu, bez dovoljne količine dubokog sna.

Kafa i cigareta mogu čovjeka toliko uznemiriti da ometaju san. Ta­blete za spavanje s vremenom gube svoje dejstvo, tako da ih osoba mora uzimati u sve većim dozama. Na kraju, nakon dužeg vremena, može se dogoditi da te iste tablete postižu suprotan učinak, da sprečavaju čovjeka da uopće zaspi.

Brige i depresija-glavni otežavajući faktori

Svakako da i poremećena večernja rutina, poremećena kućna atmosfera (svađe među supružnicima itd.) otežava usnivanje. Da bi se poboljšalo raspoloženje ujutro, za vrijeme ustajanja, sve te otežavajuće faktore treba odstraniti. Dobro je uvesti u svoj životni ritam i neku od sportsko- rekreativnih aktivnosti, s kojom bi se čovjek umjereno bavio (recimo pola sata tri puta nedjeljno), 4 do 6 sati prije odlaska u krevet. Nakon takve aktiv­nosti tjelesni se metabolizam povećava, a s njime i tjelesna temperatura. Međutim, do vremena kad je čovjek spreman za krevet, tjelesna tempera­tura pada, a baš ta temperatura je jedan od najvažnijih faktora koji odlu­čuje, određuje da li čete dobro zaspati. Ako tjelesna temperatura pada, čovjek ima odličnu šansu da brzo zaspi. Ako ona raste ili se održava na određenom nivou, čovjek ima male šanse da čvrsto zaspi.

Zanimljivo je da je tjelesna temperatura varira tokom dana. Najniža je rano ujutro. Kad počinje da raste, vi se budite (ako vas prije toga nije probu­dio budilnik). Tjelesna temperatura je najviša rano naveče. Kad po­čne da pada, počinjete da se osjećate se osjećati pospani.

U cilju što boljeg sna i lakšeg jutarnjeg buđenja, bilo bi potrebno, ukoliko je moguće, odstraniti iz života sve nepovoljne faktore. Neke od njih smo već spomenuli. Osim toga, preporučljivo je naveče imati lakši obrok hra­ne, čitati neku ugodnu, lijepu knjigu ili imati toplu kupku. Jednom kad ste već u krevetu - ne prevrćite u glavi dnevne probleme. Ako veoma brinete zbog nečega, razmislite dobro šta možete da učinite da taj problem riješite. Ako se u životu dosađujete, razmislite o nekoj novoj aktivnosti koju bi možda mogli da uvedete u dnevni ri­tam, razmislite možda o novom poslu, o novom mjestu življenja, o drugom bračnom partneru itd.

Preporučujemo za Vas