Pogrešna dijagnoza: Evo kod kojih bolesti je najčešća

Više od jedne trećine grešaka, koje su uzrokovale smrt ili teža oštećenja, povezane su s tumorima
3724 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Pogrešna dijagnoza je najčešća ljekarska greška, ali i najozbiljnija.

Nije poznat podatak koliko je ljudi oštećeno pogrešnom dijagnozom, ali se procjenjuje da je otprilike 40 000 do 80 000 smrtnih slučajeva u američkim bolnicama svake godine povezano s pogrešnom dijagnozom.

Kako bi otkrili koja stanja sa ozbiljnim posljedicama, doktori najčešće pogrešno dijagnostikuju, stručnjaci su istražili i analizirali više od 11 000 prijavljenih slučajeva nesavjesnog postupka. Rezultati su objavljeni u magazinu Diagnosis.

Naučnici su proučavali koliko su ozbiljne i česte greške i gdje se najčešće događaju. Tri različite bolesti su bile odgovorne za najozbiljnije greške: infekcija, vaskularne poteškoće i karcinomi.

Postoji otprilike 10 000 bolesti od kojih se svaka manifestjue različitim simptomima, pa može biti malo obeshrabrujuće razmišljati kako riješiti problem pogrešne dijagnoze, rekao je dr. David Newman-Toker, direktor Instituta za uspješne dijagnoze.

Više od jedne trećine grešaka, koje su uzrokovale smrt ili teža oštećenja, povezane su s tumorima. Pogrešna dijagnoza kod vaskularnih problema događa se u 22 odsto slučajeva, a 13,5 posto kod infekcija.

"Veliku trojku" su naučnici podijelili na 15 specifičnih stanja i na samom vrhu su karcinom pluća, moždani udar i sepsa. Na listi su se našli i srčani udar, melanom, karcinom prostate i dojki.

"Ovi rezultati su pomogli pri stvaranju 'mape' kako bi lakše shvatili koji se problemi moraju rješavati u medicinskom sistemu", zaključio je dr. Newman -Toker.

Bonus video: