NIJE SVEJEDNO

Gdje imate višak kilograma: Od toga zavisi koja bolest vam prijeti

Prema tome na kojem dijelu tijela imate suvišne kilograme može da se zaključi koja vam bolest prijeti. Najopasnije su naslage na stomaku
18539 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Oblik tijela ima veliki uticaj na zdravlje. Naime, potencijalni zdravstveni problemi često su prouzrokovani viškom masnih naslaga, koji se skupljaju na različitim djelovima tijela. Od toga da li je viška najviše na struku ili bokovima, zavisi kojim zdravstvenim problemima smo skloniji.

Stomak i struk

Salo koje se skuplja na stomaku i oko struka jeste najopasnije za zdravlje, pokazuju istraživanja. Osobe koje su građene tako da se višak kilograma najviše vidi na ovim djelovima tijela, češće pate od srčanih bolesti, kancera i dijabetesa. Stručnjaci savetuju da jedete manje ugljenih hidrata, da umjesto drugih slatkiša jedete tamnu čokoladu i da svoje obroke zasnivate najviše na proteinima poput piletine, ćuretine i ribe. Takođe, savjetuju se kardio-treninzi - plivanje, vožnja bicikla, trčanje, ali i treninzi snage, pišu Novosti.

Butine i kukovi

Za ovaj tip karakteristične su mršavije ruke, manja ramena i višak kilograma na butinama, zadnjici i kukovima. Salo na ovim djelovima tijela nije toliko opasno i ne oštećuje organe poput jetre ili srca. Ipak, kod ovako građenih ljudi se često javljaju problemi sa venama, koljenima i zglobovima. Višak kilograma na ovim djelovima tijela stvara pritisak za vene, pa se zbog težine vremenom oštećuju koljena i zglobovi. Stručnjaci savjetuju izbjegavanje masti i korišćenje namirnica poput hljeba od cijelih žitarica, ovsenih pahuljica i sočiva. Preporuka je vježbanje 30 minuta dnevno, aerobne aktivnosti i vežbe za kukove i butine.

debljina
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Grudi i ramena

Osobe koje imaju uži struk i kukove, a šire grudi i ramena, kako se smatra, imaju ekstremno aktivne nadbubrežne žlijezde, koje im ubrzavaju metabolizam i time sprječavaju gomilanje viška kilograma. Koliko god da djeluju atletski građeni, ako se ugoje, mnogo su podložniji srčanim bolestima i riziku od razvoja osteoporoze. Savjetuje se da rade vježbe usmjerene na razvoj donjeg dijela tijela, kao i konzumiranje namirnica koje su bogate proteinima, poput živinskog mesa ili ribe.

Ravnomjerno raspoređen višak

Kod žena to znači da imaju veće grudi i kukove, dok je struk uzak. Naučnici tvrde da ove osobe imaju bolju reproduktivnu sposobnost i da su manje sklone depresiji. Ipak, kao i svi, oni treba da ograniče unos obrađenih namirnica, šećera i kofeina, da bi ostali zdravi. Preporučuje se da unose zdrave masti iz avokada, ribe, orašastih plodova, semenki i maslinovog ulja.

Atletska građa

Ove osobe najčešće imaju uže kukove, manje grudi, koje su otprilike iste širine kao struk. Njima je uglavnom lako da skinu višak kilograma i imaju manji rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, raka dojke. Žene ove građe, međutim, ponekad imaju niži nivo estrogena, što može da im ometa menstrualni ciklus i poveća rizik od endometrioze, pa samim tim može da predstavlja i problem za plodnost. Da bi prirodno povećale nivo ovog hormona, savjetuje se da jedu laneno sjeme, soju i voće, posebno jagode i breskve.

Preporučujemo za Vas