PAŽLJIVO SA MRŠAVLJENJEM

Postavite cilj i krenite u borbu: Savjeti za skidanje kilograma

Obavite ljekarski pregled prije nego počnete s mršavljenjem I prodiskutiujte sa svojim doktorom o dijeti koju namjeravate da primijenite
3914 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Postavite cilj

Tjelesnu težinu koju želite da postignete do određenog datuma. Međutim, budite realni. Poželjan gubitak težine je oko 500 do 800 grama nedjeljno. Odaberite svoju idealnu težinu. Imajte na umu da ako vam je težina ostajala manje - više stalna godinama, a tada se odjednom počela da se povećava, onda stalna težina može biti najbolji cilj za vas lično. To je još jedna stvar o kojoj bi mogli da popričate sa svojim ljekarom.

Indeks tjelesne mase

Indeks tjelesne mase izračunajte tako da podijelite svoju težinu sa svojom visinom u metrima na kvadrat (npr. 65 podijeljeno sa - - 1,74 puta 1,74) te uporedite rezultate: - zdrava težina je od 18,5 do 25 - prekomjerna tjelesna težina je od 25 do 30 - patološka debljina je više od 30 - Opasnosti viška kilograma oko struka se pojavljuju ako je opseg struka kod žena veći od 88 centimetara, a kod muškaraca veći od 102 centimetara.

dijeta
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Ne očekujte da će dijeta odmah djelovati. Možda će biti potrebno dvije ili tri nedjeljedok se tijelo prilagodi promijenjenom načinu unosa hrane i prehrane. Držite se svoje izabrane dijete tokom makar četiri sedmice.

Ako gubitak tjelesne težine do tada nije zadovoljavajući, možda ćete biti potrebno još malo da se smanji unos kalorija.

Pokušajte da mršate sa nekim - izgleda lakše kad se dijele obroci za mršavljenje, kad se bilo koji problemi povezana i s dijetom prodiskutujus prijateljem, bračnim drugom. Takođe pomaže učlaniti se u neki klub koji okuplja ljude s istim planovima i ciljevima. Druženje s ljudima s istim ciljevima može biti veliki poticaj da se čovjek disciplinovano pridržava svoje dijete.

Ne dosađujte onima koji nisu na nekoj dijeti s razgovorima o kalorijama i mršavljenju. Oni koji nisu u procesu mršavljenja jednostavno su nezainteresovani da slušaju detalje vaše dijete. Nasuprot njih, oni koji takođe nastoje da smanje težinu, su obično puni razumijevanja i rado ulaze u diskusiju.

Pripremite se unaprijed za bilo koju društvenu ili poslovnu priliku, kada dijeta mora biti privremeno ublažena, zanemarena. Nekoliko dana prije takvog događaja pojedite nekoliko stotina kalorija manje. Ako niste znali za takav događaj I neki veliki obrok je neizbježan, sredite tako da smanjite unos kalorija (ili uglavnom ugljiene hidrate) tokom tri ili četiri dana nakon takvog događaja. Nemojte pokvariti veselje na nekoj zabavi, odbijajući praktički sva jela koja su servirana. Birajte razborito i onda uživajte u obroku kao i svi drugi prisutni!

dijeta
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Nemojte da mislite da imate izgovor da se malo opustite s dijetom u vrijeme kada izgleda da stvari idu dobro. Zadnjih nekoliko kilograma tjelesne težine, koje treba izgubiti prije nego se postigne cilj, mogu biti najteži i oni su često baš ti koje rezultiraju najvećim poboljšanjem u izgledu osobe - na primjer, gubitka velikog stomaka ili duple brade.

Ne slušajte komentare kao što su, na primjer, „volim te debelog/debelu“, „tvoja mi tjelesna težina odgovara“, „ne bi trebao/trebala da mršaviš u tim godinama“. Ako se osjećate dobro i vaš je doktor zadovoljan s vašim progresom, ignorišite komentare prijatelja, kao što su „prebrzo gubiš težinu“ ili „mršavljenje nije dobro za tebe“.

Mjerite svoju tjelesnu težinu nedjeljno a ne dnevno. Težina poprilično može da se mijenja od dana do dana i ona ne ukazuje uvijek na promjene u količini masnog tkiva koje čovjek nosi. Vagajte se nedjeljno, u isto doba dana, imajući istu odjeću na sebi, prije obroka i s ispražnjenom bešikom.

Nagradite se ako je vaš nedjeljni gubotak težine zadovoljavajući. Na primjer, kupite neki komad garderobe, otiđite na novu frizuru ili čak nešto specijalno fino da pojedete, pod uslovom da se količina kalorija u tom jelu uklapa u vašu dijetu. Budite fer, isto tako kaznite se ako nije bilo nikakvog gubitka tjelesne težine ili, još gore, ako je došlo do daljnjeg debljanja. Vremenski produžiti svoju vježbu (recimo hodanje), biće najpogodnije rješenje.