SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA

Koronavirus: Pomažu li bijeli luk, ulje od susama i ispiranje nosa?

"Ne borimo se samo protiv epidemije, već i protiv infodemije. Lažne vijesti se šire brže i jednostavnije od virusa i isto su opasne”, kazao je šef SZO Tedros Adanom Gebrejesus
10972 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija krenula je u borbu protiv glasina, poluistina i dezinformacija vezanih za koronavirus. Na sajtu SZO, između ostalog, piše da bijeli luk ne štiti od infekcije koronavirusom. Takođe se ukazuje i da za sada ne postoje indicije da su se kućne životinje, mačke i psi, inficirali.

„Ne borimo se samo protiv epidemije, već i protiv infodemije. Lažne vijesti se šire brže i jednostavnije od virusa i isto su opasne”, kazao je šef SZO Tedros Adanom Gebrejesus, prenio je Tanjug.

Da bi se ljudi zaštitili od novog virusa potrebno je da često peru ruke i potom ih dobro obrišu papirnim ubrusima. Takođe, SZO ne savjetuje UV zračenja protiv koronavirusa, jer to može izazvati probleme na koži.

Isto tako i prskanje kože alkoholom i hlorom ne pomaže ako su virusi već u tijelu. Ni ulje od susama ne ubija koronavirus, ističe SZO povodom takvih glasina.

Navodi se da postoji više hemijskih dezinfekcionih sredstava koje ubijaju na površini 2019-nCoV virus, među kojima su dezinfekciona sredstva na osnovu hlora, izbeljivača, etanola, hloroforma, ali ta sredstva ne smiju da se stavljaju na kožu.

SZO ukazuje i da ne prijeti opasnost od infekcije otvaranjem pisama ili paketa iz Kine. „Iz ranijih analiza znamo da koronavirus na predmetima kao što su pisma i paketi ne može dugo da preživi”, navodi zdravstvena organizacija.

Pored toga se ukazuje da antibiotici i vakcine protiv upale pluća, kao što su vakcine protiv pneumokoka ili hemofilus influenca tip B ne pružaju zaštitu od novog virusa. Ni redovno ispiranje nosa ne štiti od infekcije koronavirusom, dodaje SZO ukazujući na još jednu u nizu mnogih dezinformacija.

Preporučujemo za Vas