KAKO ORGANIZOVATI PORODIČNI ŽIVOT

Ostanak kod kuće: Šta da radite sa sobom i sa djecom?

Odredite kada ćete se buditi, jesti, i koje će se obaveze po kući i za školu/posao odraditi. Nikako se ne preporučuje da djeca provedu većinu vremena pred ekranima
9617 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zbog korona virusa škole ne rade, a veliki broj firmi odlučio je da bar dijelu zaposlenih omogući rad od kuće. Izolacija od, kako se zasad preporučuje, 14 dana nekim porodicama može donijeti stres i sukobe. Odjednom su svi ukućani na broju i niko nema svoj mir, a kućne posjete su svedene na minimum ili ih nema.

Msn.com otkriva na koje načine možete da psihički pripremite sebe i svoje najbliže na izolaciju.

Dogovor

Preporučuje se da za početak sjednete i dogovorite se oko nekih osnovnih stvari. Neka svako kaže šta misli da će mu najteže pasti tokom boravka kod kuće, a zajedničkim snagama pomognite jedni drugima.

Iskrenost

Važno je da roditelji dobro saslušaju djecu i imaju empatiju za njihove strahove, kao i da im iskreno odgovore na sva pitanja. Razgovarajte o činjenicama.

Rutina

Jako je bitno da, bez obzira što se ostaje kod kuće, postoji neka rutina. Odredite kada ćete se buditi, jesti, i koje će se obaveze po kući i za školu/posao odraditi. Ne dozvolite da se djeca opuste i ne odrade svoje školske obaveze na vrijeme. Takođe odredite i kada će biti vrijeme za igru i uživanje kako djeca ne bi osjećala pritisak. Ono što se ne preporučije je - da provedu većinu vremena pred ekranima.

Kretanje

Fizička aktivnost popravlja raspoloženje, već je svima poznato. Isfrustriranost i dosada može se pojaviti kada se djeca ne kreću. Zato osmislite zabavne treninge koje možete zajedno s njima odraditi u svoja četiri zida.

Držanje rasporeda

Osjećaj zadovoljstva kada obavite sve što ste naumili jako dobro utiče na zdravlje, naročito u situaciji kada ste zatvoreni kod kuće i imate osjećaj da ustvari ništa ne radite. Zato se držite postavljanja rutine.

Prostor

Dajte jedni drugima prostora i slobodnog vremena koje će svako koristiti samo za sebe. Jako je teško kada su svi kod kuće u isto vrijeme, nigdje se ne ide i fokusirani ste samo jedni na druge. Ako je moguće, napraviteu kući male oaze za svakoga.

Preporučujemo za Vas