Jeste li vakcinisani protiv malih boginja: Ključna je godina rođenja

Nakon što je nekoliko godina bio u značajnom opadanju, broj vakcinisanih protiv malih boginja počeo je ponovo da raste nakon niza smrtnih slučajeva u Evropi

4338 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Virus malih boginja, koje su kod nas poznate i kao 'frus', izolovan je još 1958. godine. Vakcinacija je u svijetu počela tek pet godina kasnije - 1963. U SFR Jugoslaviji stalna vakcinacija protiv ove bolesti je uvedena 1971. godine i vakcina se dobijala kao i danas u sklopu MMR vakcine - protiv malih boginja, zaušaka i rubeole. Generacije rođene tada i poslije te godine ne bi trebalo da imaju problema kad dođu u kontakt s osobom oboljelom od malih boginja. Ipak, bez obzira na vakcinu, treba naglasiti da je važan i lični imunitet osobe.

Pacijenti kojima je drastično pao imunitet mogu da dobiju male boginje bez obzira na to da li su primili vakcinu. Apsolutni imunitet se postiže prebolijevanjem malih boginja. Onaj ko ih je prebolio, više ih nikada neće dobiti.

Što se simptoma tiče, to su visoka temperatura i osip koji se širi od glave prema stopalima i ako nema komplikacija, bolest potpuno prolazi za dvije-tri nedelje. Pacijent s malim boginjama zarazan je tri dana prije pojave prvih simptoma i sve dok traje osip, a inkubacija traje do sedam dana.

U čitavom svijetu, a i u Crnoj Gori MMR vakcina je meta antivakserskog lobija, koji je, bez naučne potpore, povezuje sa autizmom. Nakon što je nekoliko godina bio u značajnom opadanju, broj vakcinisanih protiv malih boginja počeo je ponovo da raste nakon niza smrtnih slučajeva u Evropi.

Bonus video: